2011. október 20., csütörtök

Veri az ördög a feleségét


"Mikor kicsi gyermek vótam, azt mondta nagyanyám, hogy a szél egy nagy tátos. Azt mondta, hogy a szélnek lelke  van. Minél erősebben fúj, annál nagyobb a  lelke, a szuflája. Ingem most az onokám megtanyított, hogy a szél akkor lesz, amikor a levegő mozog. Én ezt jobban elhiszem, mint amit nagyanyám mondott. Ugye ezek a mai gyermekek erőst sokat tudnak."


"Én emlékszem az utolsó nagy földrengésre, már nem emlékszem pontosan, mikor vót. Másnap bémentem a szomszédba, és a televízióba mutatták, hogy mennyi ház esszeomlott. Mondták, hogy milyen sok ember meghótt. (...) Valamire eppe mérges vótam, s mondom magamba, mi lölt tüktököt es, ejsze az ördög táncoltat? Osztán másnap tudtam meg, mi történt. Mü falun iskolázatlan emberek nem erőst tudjuk, hogy métt es van a földrengés. A nagyobb onokám mondta meg, hogy nem a cethal forgolódik, hanem valamilyen más erő mozgassa meg a fődet"
Antal Mária - A gyimesvölgyi csángók hiedelmei. General Press Kiadó. (26, 27.o)


Mikor éltem, úgy tudtam, hogy mikor rám jön a depresszió, meg az ingerültség, akkor a hormonjaim rakoncátlankodnak, meg az agyamból hiányoznak valami vegyületek, szóval felborult a háztartás. Tudjátok, milyen az, mikor a háztartás felborul. Na, valami olyasmi történik az emberben belülről is, azt mondták. Mióta meghóttam, látom, hogy meg van bolondulva a Földön a fehérnép, mikor veri az ördög a feleségét.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...