2011. október 14., péntek

Depressziós európai nemzetek?

A Heti Válasz online egy francia tanár látványos öngyilkosságával kapcsolatban foglalkozik azzal a jelenséggel, hogy a vezető európai nemzetek között növekszik az öngyilkosságok száma. Bővebben itt
De hogy volt ez korábban és miképp állunk mostanság mi, magyarok?


Egy, az öngyilkosságokat történeti folyamatában vizsgáló tanulmányból kiderül, hogy a XVII. században Anglia „vezetett” az öngyilkossági mutatók tekintetében. Az egész szigetországot melankolikus hangulat, halálközeli érzésvilág lengte át, ebben az időben jelent meg a sok kiadást  megélt "The anatomy of melancholy" című kötet is Robert Burton-től. 


Aztán lassan csitult a járvány és Franciaország felé terjedt, majd a germán területekre ért, végül a XIX. század végén érkezett meg az Osztrák-Magyar Monarchiába és úgy tűnik, hogy jelenleg is vándorol kelet felé. l968 és 1988 között sajnálatos világelsőségünket az öngyilkosságok tekintetében egyetlen népesség sem veszélyeztette.

Aztán 1986-tól 2007-ig radikálisan, mintegy harmadával csökkent az öngyilkosságok száma. Sajnos ez a folyamat aztán megtorpant, s néhány éve újra romlanak a mutatóink. Mára a világranglistán hatodikak, Európában pedig a litvánok mögött másodikak vagyunk.  
Évente Magyarországon átlagosan 30 ezren kísérelnek meg öngyilkosságot, azaz még mindig elfogadott problémamegoldási-módnak tekinthető, s körülbelül két és félezren halnak meg így egy évben. A módszerekben az önakasztás áll az első helyen, míg a kísérleteknél a gyógyszerbeszedés. A háttérben pedig az esetek nagy részében a kezeletlen depresszió áll. Ugyanis nem jellemző, hogy csak a nyomorban, szegénységben élők lesznek öngyilkosok, az viszont igen, hogy a kezeletlen depressziósok közül nagyon sokan. Ugyanakkor a nyomor, a munkanélküliség, a kilátástalanság stresszt kiváltó tényezők, a folyamatos stresszhelyzet pedig végződhet depresszióban.
Sok a kezeletlen vagy nem kellő ápolási időben részesülő beteg. Az okok nagyrészt ismertek: a pszichiátriai intézményrendszer helyzetének romlása vezethetett el odáig, hogy például 30 százalékkal csökkent a pszichiátriai betegek ágyszáma, ami önmagában is veszélyes dolog. Ezeket a betegeket ugyanis nem lehet "hozzácsapni" más betegcsoportokhoz, mert speciális ellátást igényelnének. Ha pedig ez hiányzik, nem javulhatnak öngyilkossági mutatóink sem.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...