2012. február 2., csütörtök

Riposzt: A tolerancia kétarcú utcai kódexe

Szerző: Lotte  

Hollandia élen jár a toleranciában és nem tűri a kirekesztést. Hollandia szabad ország, ahol senkinek sem kell attól tartania, hogy neme, szexuális beállítottsága vagy vallása miatt diszkrimináció érné.

Eközben Hollandia sajátos utcai kódexet kezd kialakítani: egyes dolgokat támogat, másokat tilt.

Szőnyi Szilárd jegyzete a friss Válaszban Hollandiával foglalkozik egy hír kapcsán, miszerint "Európa egykori bevándorlási mintaállamának kormánya a múlt héten döntött a burka betiltásáról. Vagyis azon ruhadarab nyilvános viseléséről, mely tetőtől talpig beburkolja a hitüket radikálisan megélő muszlim nőket."
Nemrég kezembe került a holland kormányzat 2011-2015-re vonatkozó stratégiája, melyben LMBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek, a rövidítés angol megfelelője LGBT) és gender ügyekben határoz meg stratégiai célokat és az elérésükhöz szükséges módszereket.
Az anyag az illetékes holland tárca egyik fő törekvéseként jelöli meg, hogy a leszbikus és meleg párok szabadon, biztonságban léphessenek ki kéz a kézben az utcára, kifejezve és megmutatva másságukat. ("Same sex couples should be able to walk hand-in-hand on the streets in safety".- LGBT and Gender Equality Policy Plan. 3.)
A tolerancia utcai kódexe szerint a szexuális sokszínűség ugyanis támogatandó.
Hollandia lakossága eközben nemcsak szexuális irányultságában sokszínű, de a bevándorlás nagy mértéke miatt etnikailag is nagyon színes összetételű: 2050-re előreláthatóan az akkori 17 milliós országban a bevándorlók és utódaik száma eléri majd az 5 millió főt. Minden hatodik (16,4%) Hollandiában született gyermek szülei ugyanis nem európai eredetűek. (Például az újszülöttek 3,8%-a marokkói származású.) Az ország harmadik legnépesebb vallása épp ezért nem véletlen, hogy a muzulmán.
Közülük pedig akadnak nők, akik burkát hordanak. (A burka "egy egész testet elfedő muzulmán női külső viselet, amelyet a legtöbb afganisztáni nő hord, de láthatjuk ezt a ruhát a pakisztáni és észak-indiai nőkön is. Általában a hétköznapi ruhák fölött viselik és miután a nők hazaérnek otthonukba, leveszik.")
Illetve hordanának.
De a tolerancia utcai kódexe mindezt mostantól tiltja.
Ki érti ezt? Én nem.

1 megjegyzés:

Név és lakcím a szerkesztőségben írta... [Válasz erre...]

Két burka alatt levő személy esetén ui. nem lehetünk biztosak abban , hogy a ruhadarabot viselők eleget tesznek-e a holland királyság legújabb tolerancia előírásainak. Pl. a burka alatt nő is lehet. Brrrr.. jobb azt látni, hogy a bevándorlók sem szégyellik a másságukat ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...