2012. február 24., péntek

Riposzt: Szakrális felkiáltójel a város közepén: tízéves a Terror Háza

Szerző: Lotte 

A terror latin szó, ijedtséget, rémületet jelent, tágabb értelemben pedig a nyílt erőszak alkalmazását mindezek kiváltása céljából. Ez az erőszak akár a teljes fizikai megsemmisítésig is terjedhet.

Az államilag szervezett, intézményes terrort a XX. századi Európában a kommunista és a nyilas ideológián alapuló diktatúrák alkalmazták üzemszerűen. 
Magyarországnak mindkettőből kijutott. Nem véletlen, hogy a terrornak Budapesten tizedik éve "háza" van: egy szakrális hely az Andrássy úton, Budapest szívében.

A Terror Háza Múzeum több mint múzeum.  Ezért is lép ki az épület síkjából, mint egy megtestesült felkiáltójel, hogy minden látogatónak vagy a sugárúton épp csak átsuhanó autósoknak mintegy odakiálthasson: "Soha ne felejtsétek a terrort! Soha ne felejtsétek az áldozatokat - és a tetteseket!"
Kitelepítések terme
Maradandó alkotása ez az első Orbán-kormánynak, melynek hatása mérhetetlen, hisz mérni legfeljebb az impozáns látogatószámot lehet. A mintegy négymillió belépő, akiknek fele külföldiként járta végig a megrendítő tárlatot önmagában is páratlan eredmény egy kulturális intézménytől. (Ott voltam a megnyitón, és sosem fogom megbocsátani az SZDSZ "ellen-rendezvényét": a kedélyesen "bájbájszásázó" Pa-dö-dö Hősök-terére szervezett lufieregetését. Bár az idő helyreteszi a dolgokat: az égnek eresztett lufikkal együtt azóta e politikai alakulat is kipukkadt...) 


A Terror Háza a rettegett Andrássy út 60. szám alatt múltat kutat, emléket őriz, tudatot formál és eközben sosem poros, hisz azoknak a nyelvét beszéli, akikre mindezeket bízni kell: a fiatalokét. Az épület falai pedig őrzik a megalázottak és szenvedők jajkiáltásait, de őrzik az embertelen rendszerek véreskezű kiszolgálóinak emlékét is. 


Minden magyar ember kötelessége, hogy életében legalább egyszer elzarándokoljon ehhez a szakrális felkiáltójelhez! A holnapi Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja ehhez jó apropót jelenthet.

Addig is (ha még nem jártatok ott) egy kis képes bemutató a tízéves Terror Házáról:

Előtér

Gulag terem


Felekezetek terme

Börtöncella rekonstrukció
Tank

Könnyek terme


(A témáról bővebben a friss Heti Válasz 18. oldalán olvashattok Ablonczy Bálint tollából)

1 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

A kínzatást, mint lehetőséget annyira elveti a tudatom, hogy nagyon jó, hogy áll még AZ a ház. Nekem nagyon sokat jelent a hely szelleme.
Mementó, hogy ember vigyázz, mert ilyenre is képes vagy.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy értékeljük, ma nem lebeg a fejünk felett, hogy egyszer csak elvisznek. Oda.

Ezt az ellenrendezvényt meg el is felejtettem. Vajon mivel indokolták?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...