2011. november 25., péntek

Nekem nagyon fáj

Szerző: Fakirma

Az én ultra bölcsész agyammmal aztán tényleg teljes homály az ország és a világ gazdasági-politikai-mittudomén-micsodai helyzete, s jobban fáj, ha a szomszédasszony leminősíti a vadiúj csizmámat (ami nincs, mert közgazdász Ember szerint szarban a haza), mint ha az országgal követi el ugyanezt a disznóságot valami kimondhatatlan nevű szervezet.

Viszont pszichológiai tanulmányaim során  a fejembe vésődött egy kifejezés, amit nem bírok felejteni kacifántos hangzása ellenére sem. A kognitív disszonancia redukció egy túlélési stratégia, amire azért van égető szükségünk, mert emberi lényegünkből fakadóan hajlamosak vagyunk elég pocsékul érezni magunkat a bőrünkben, ha az agyunkat egymásnak ellentmondó információk támadják meg. Ilyenkor addig nem nyugszunk, míg ezeket az ellentmondásos tudattartalmakat össze nem békítjük egymással. Így például erős dohányosként igen nehéz elfogadni, hogy a cigi rákot okoz. Hát ez elég szar ügy, mert ugye eszünk ágában sincs idő előtt, kínok közepette bekrepálni, viszont cigi-függők vagyunk, szóval nagy mázli, hogy itt van a szomszédban a nyolcvan éves Józsi bácsi, aki hetven éve dohányzik (ráadásul nem is azt a hiperultralight szuperfüstszűrős  változatot szívja, mint amit mi), s olyan fickós, hogy még tavaly Mari nénit is elkapta, s hajnalonként hetyke tüdővel eteti a tyúkokat a kert végében. Tehát, aki dohányzik, nem kap feltétlenül rákot. Kognitív disszonancia a szőnyeg alá söpörve.

Ebből az idétlenül hangzó kifejezésből táplálkozik egy másik - ránk, emberekre nézve  nem túl hízelgő - szociálpszichológiai fogalom, a siker-kudarc attribúció is: lelki békénk fenntartása érdekében sikereinket szeretjük magunknak tulajdonítani, kudarcainkért viszont hajlamosak vagyunk másokat felelőssé tenni.  Szinte érthetetlen, de ha felebarátunkról van szó, akkor elég rusnya módon pont fordítva működünk (ha az én gyerekem kap ötöst, tuti, hogy zseni, és a gondos anyai odafigyelésem gyümölcse érett be, de ha kapa érkezik a házhoz,  nos, akkor is zseni, csak az a rohadt tanár pikkel a gyerekre, mert a gondos anyai nevelésnek köszönhetően az én kis lurkóm nem egy nyalógép, szemben a debil  padtárssal, aki ötöst kapott, de csak az öles nyelvcsapásai miatt).

Kicsit félve és halkan kérdezem: országos szinten nem ez a kognitív disszonancia redukció működik? Nem lenne talán konstruktívabb magatartás, ha a gonosz - rajtunk ártatlanokon bosszút álló  - bűnösök keresése helyett  megkérdeznénk magunktól: jó, jó, hogy mi mindent zseniálisan csinálunk, de nem lehet, hogy  most az egyszer valamit egy kicsit mi keféltünk el?


3 megjegyzés:

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Amúgy nyilván nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, és egyébként elvárnék a kormánytól egy hitelesebb, közvetlenebb, folyamatos tájékoztatást,hogy mi miért történik,és hogy is állunk. És hogy mit rontottak el.

Másfelől szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a nyilvános minősítések stratégiai, politikai célokat nagyon jól tudnak szolgálni.
Nekem legjobban a görögök példája támasztja ezt alá. Amíg az volt a trend,mindenki szemet hunyt a görög abszurd gazdaság fölött, a bankok kockáztattak a nagy kamat reményében, tele optimizmussal. Közben kezdettől fogva lehetett olvasni, hogy a görögöknél valami nem kóser. Aztán kiderült, hogy nem jött be,és utólag jön a sértődés, meg a szigor.

Az is érdekelne, hogy Gyurcsányéknak miért adtak akkora hitelt nyilvánvalóan jóléti kiadásokra? Az a gazdaságpolitika milyen megbízható irányba mutatott? Bólogató irányba.

Nekem az a fő bajom, hogy mi lesz most, ha mindkét típusú hozzáállás megbukik? És honnan tudjuk meg, hogy az ember volt béna, vagy a módszer rossz, esetleg mindkettő?

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Azért olyan is vab, hogy mindenki hülye: "Az atv.hu megkereste a Moody's londoni központját, hogy nyilatkozatot kérjen a leminősítési döntésük hátteréről. A Moody's vezető hitelezési igazgatója, Dietmar Hornunng irodája a megértést kért, amiért egyelőre nem kívánják kommentálni a döntésüket, de felajánlották, hogy elküldik a magyar leminősítés ügyében kiadott nyilatkozatukat. A Moody's tartotta a szavát, három percen belül megérkezett Isabelle Cornelis kommunikációs munkatárs levele. Meglepetésünkre közlemény a Moody's a november 24-én hozott részletes döntéséről szóló közleményt küldte el Budapestre, amely Botswana A2-es országkockázati besosorlásának negatívvá minősítéséről szól."

Fakirma írta... [Válasz erre...]

A blogolás számos pozitív hozadékának egyike az, hogy olyat teszek, ami álmomban sem jutott volna eddig eszembe: közéleti, politikai kérdésekben időnként remegő térdekkel véleményt nyilvánítok. Ennek egyetlen értelme az, hogy Ember fetreng a hangos röhögéstől, ami mostanság nagyon jót tesz kis családunk amúgy elég gondterhes közérzetének.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...