2011. november 4., péntek

Riposzt: Szcientológia, avagy egy Isten nélküli vallás?

Szerző: Lotte

"Ha milliomos akarsz lenni, alapíts egyházat!"- ez a cinikus mondás Laffayette Ron Hubbard szájából hangzott el egykor, akinek neve a múlt vasárnapi  Mire semmi sem marad! című megdöbbentő és felkavaró film vetítése óta bizonyára többek számára ismerősen cseng. A száz éve született amerikai sci-fi író 1950-es Dienetika (A szellemi egészség modern tudománya) című könyvével többszörös legeket tudhat magáénak. A műre alapozva a megjelenést követő négy évvel Los Angelesben gyorsan terjeszkedő vallást alapítottak, 2005-ben Guinness rekorder lett, mint a világ legtöbb nyelvre lefordított kötetének szerzője, és posztumusz IgNobel-díjat (Nobel paródia) is kapott, a következő indoklással: "Rendkívül hasznos mű az egész emberiség számára, de neki mindenképpen."


Szőnyi Szilárd a mai Válaszban a közép-európai szcientológiai egyház második emberével, a magyar szervezet egyik vezetőjével beszélgetett. Bonyai Péter tíz év után szakított Hubbard követőivel, s most kötetet jelentetett meg Szcientológus voltam címmel. A Becsengetünk és elfutunk munkatársai  Szcientológia: Elnyomók és elnyomottak címmel többek között vele is beszélgettek.
Bonyai leleplező sorai kísértetiesen egybecsengnek az említett film mondandójával, melyből egy félkatonai-, gazdasági haszonszerzésre és hálózatépítésre létrehozott szervezet képe bontakozik ki. A Magyarországi Szcientológiai Egyház létrejötte a rendszerváltás hozadéka: 1989-ben alakultak meg az első sejtek, majd 1991-ben létrejött hazai szervezetük, s pillanatnyilag még az 1990. évi IV. törvény alapján (mintegy 230 más szervezettel együtt) egyházként ismerik el. Az új, szigorított követelményeket támasztó 2011. évi C. törvény, mely január elsejével lép hatályba azonban már nem sorolja a bevett és elismert felekezetek közé.
De mi is a szcientológia? A szóösszetétel (scio, a legteljesebb értelmében vett tudás) és (logos valaminek a tanulmányozása), a “tudásról való tudást” jelenti, azaz inkább egy pragmatikus elméleti rendszer, istenhit nélkül ugyanis -szerintem- vallás nem létezhet. A szcientológia teljes tudását és tanítását az a mintegy negyvenmillió szó tartalmazza (nem restellték megszámolni!), amit Hubbard, a forrás mondott el, illetve írt le e témáról. Ha jól értem, a tanítás és a tökéletesedés útjának lényege leegyszerűsítve a következő.
Alapvetően az embereknek először "clear"-ré, azaz "tisztává" kell válniuk, megszabadulva "engram"-jaiktól, azaz, lelki sérüléseiktől, melyek valamely múltbéli trauma nyomai. A clearek tulajdonképp felsőbbrendű lények: nagyobb teherbírású, intelligensebb emberek, mint engramos társaik. A tisztává válás után a következő lépés a "thetánok" felszabadítása. És most jön a sci-fi, igazi Csillagok háborúja: Hubbard szerint ugyanis 75 millió évvel ezelőtt a Galaktikus Konföderációt egy Xenu nevű gonosz herceg uralta, aki 76 bolygójából álló birodalmának lakóit egy népesedési bumm miatt a Földön semmisítette meg, az áldozatok szellemét, a thetánokat pedig vulkánokban, hidrogénbombákkal robbantotta fel. Az ő szellemük azonban mindannyiunkban benne él: az ember ugyanis rengetegszer újjászületik (reinkarnáció újratöltve), egyedül a benne lévő thetánok nem változnak. De a thetánokat aktivizálni kell, és lépésről-lépésre (tanfolyamról tanfolyamra) növelni az OT (Operating Thetan) szintet. Ez a szellemi szabadság növekedését hozza, melynek csúcsa az OT8-as szint. Az előrelépés auditálással lehetséges, melyet futás, szaunázás és vitaminkészítmények adagolása segít, mintegy méregtelenítésként (a böjt visszaköszönése brutális wellness formájában).
Az egyház leginkább egy multi nagyvállalathoz hasonlít, módszereit is ezektől kölcsönzi: tanfolyamok, auditálás, csapatépítés, szigorú hierarchia és titkolózás- ezek az igazi szcientológiai módszerek, melyek egyúttal jövedelmező, szcientológiához kötődő cégek tevékenységi körében is felbukkannak, tanácsadó cégek, oktatással, csapatépítéssel foglalkozó vállalkozások között több szcientológus tulajdonos található.  A tanfolyamoknak persze áruk van, a tisztává válás kurzusai az Egyesült Államokban akár több tízezer dolláros nagyságrendet is elérhetnek, melyből a költséges menedzsmentet és a nemzetközi szervezetet tartják fenn. Magyarországon nincs szakképzett oktatógárda, ezért csak alapszintig lehet eljutni, melynek ára  2007-es árfolyamon 5000 Ft körül mozog, egy méregtelenítő kúra ennek tízszerese, az audit pedig 1000 Ft/óra. (Forrás: itt) Bonyai Péter a cikkben a következőket írta ezzel kapcsolatban: "Tíz év alatt bő tízmillió forintot fizettem be tanfolyamokra vagy adományként; az ingyen elvégzett kurzusok sok százezres árát pedig akkor számlázták le nekem, amikor kiléptem. De ha ide vesszük azoknak a munkáknak az értékét is, amelyeket ingyen vagy éhbérért végeztem az egyháznak, akkor összesen 20-25 millió forintról van szó."
A szcientológia előszeretettel foglalkozik korunk jövedelmező ágazatával, melyhez pályázatokból ügyesen lehet pénzt szerezni: az emberi jogok védelmével. De folytat drog- és bűnmegelőző munkálatokat is. 1969 óta minden országban megalapítják az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Alapítványt, mely Magyarországon 1994 óta működik és szenvedélyesen küzd a pszichiátria ellen.(Mostanság a kiskunhalasi pszichiátriai intézet ellen folytattak kérésükre ombudsmani vizsgálatot.)
"Talán szokatlannak tűnik, hogy egy egyház ennyire aktív az emberi jogok védelmezésében. Világszerte leplez le olyan sötét üzelmeket, mint a pszichiátriai visszaélések, a kormányok által elkövetett jogi túlkapások, az emberi jogok kijátszása, vagy a nemzetközi törvények végrehajtása körüli korrupció – ezek azok a dolgok, amelyek fertőzik a társadalmat. A Szcientológusok számára éppen olyan fontos, hogy mi történik az életben a jelen pillanatban, mint az, hogy mi lesz a jövőben. Az Egyház hitvallása kiterjed valamennyi ember elidegeníthetetlen jogaira – a bőrszínre vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül –, és a Szcientológusok világszerte azon munkálkodnak, hogy ezek a jogok érvényesülhessenek."- írják egyik saját internetes oldalukon.
Eközben a kulisszák mögé saját szemmel is betekintő Bonyai a következőket meséli: "...előzetes letartóztatásba helyeztek. Huszonnégy órás őrizet alatt tartottak három hónapig, rendszeresen e-méterrel - vagyis hazugságvizsgálatra is használható bőrellenállás-mérő műszerrel - faggattak, kémkedés vádja miatt." Micsoda paradoxon! Hogy is van ez? Vagy a thetánikus cél és az Isten nélküli elméleti vallás szentesíti az eszközt?
 


3 megjegyzés:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Hú, az szuper hír, hogy januártól nem lesz bevett vallás!
Amúgy érthetetlen, hogy ezt a xenus sztorit épeszű ember hogy veheti komolyan!!! (Én is a múlt heti film óta néztem utána - hajmeresztő!)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

ha a szcientológa nem győz világszerte,mindenki megy a levesbe.-pszichiáterek,és a gazdasági nagyhatalmak,vezetők áldozatául fogunk esni,népírtással fűszerezve.-"csak" ennyi a tét.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Oké, drága, és azt nem lehetne, hogy ne mindenkit mentsetek meg, csak aki nagyon akarja?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...