2011. november 2., szerda

Ezt sütöttem ki

Szerző: FiloSzofi


Gondoltam, megmutatom a békás éjszakám ehető lényegét, lelki zöldség-levesem fölét. (Közben azért többé-kevésbé rend is lett, ha valaki aggódna.)

Ez a recept több irányzat előnyeit és hátrányait egyesíti, de előre bocsátom, hátha túlságosan belebonyolódok majd, a kenyérsütés egyszerű, csupán némi tervezést igénylő dolog.

Vannak a kovászos, élesztő nélküli, dagasztott kenyerek, - a klasszikus - 
élesztős dagasztott kenyerek
dagasztás nélküli (DNK a netes népnyelvben) kevés élesztős,
és dagasztás nélküli normál élesztős kenyerek.

Ismereteim leginkább az utóbbi kettőre vonatkoznak, az elsőt soha, a másodikat inkább kalácsnak készítettem.
A hosszú kelesztési idő (12-16 óra) megengedi a kevés élesztőt, tulajdonképpen a liszt-víz erjed kovásszá, az élesztő csak rásegít. Az így készült kenyér sokáig eláll, és ízes, aromás, kicsit sűrű.
Ez a gyógyító kenyér 2,5 órát kelt összesen, ennek következtében hamarabb elpukkantak a petárdái. Reggel (4.nap) még volt belőle egy kicsit nehéz, kicsit ízetlen, de bőven ehető csücsök. Legfinomabb az első napon, azután sokáig egyforma.A receptet dolce vitától másolom ide, akihez bátran forduljatok dnk kenyér-lepény-pizzatészta témakörben, nekem mind bevált, amit tőle tanultam.

75 dkg liszt
5 dl langyos víz
1 dl tej
1 evőkanál szárított élesztő,
1 evőkanál méz, 2,5 tk. só

Keverjük el a lisztet az élesztővel és a sóval
Majd keverjük el a mézet a vízzel és a tejjel, és az egészet öntsük a liszthez
Kézzel kutyuljuk össze a masszát, és letakarva meleg helyen (radiátor előtt, padlófűtés) kelesszük 1,5 órát
1,5 óra elteltével a tálban hajtogassuk át a tésztát, majd formáljunk 4 cipót egy kilisztezett tepsire, pihentessük egy órát
220 fokos sütőben gőzben süssük kb 25 percig, úgy, hogy a sütő aljára helyezzünk egy vízzel teli tepsit.

Ez egy vándor recept, amit dolce is átvett és kegészített, majd én is rátettem a magamét. Dolcétől a tészta átgyúrása utáni második, egy órás kelesztés származik, én az egész adag tésztát kettéosztva (nem négy!) egy-egy jénaiban sütöttem, picit hoszabb ideg, és " szőkesége" védelmében egy ideg letakarva alufólával.


1 megjegyzés:

FiloSzofi írta... [Válasz erre...]

Visszaolvasva ez a "kicsit nehéz, kicsit ízetlen" nem hangzik túl biztatón, pedig csak a telt aromájú, extra tartós kovászos kenyerekhez képest. A bolti másodnapos átlagot jóval meghaladja még negyednaposan is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...