2011. szeptember 4., vasárnap

Ezt olvassuk - A kis Nicolas

Sempé-Goscinny: A kis Nicolas
Sempé-Goscinny: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai 1.
Sempé-Goscinny: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai 2.
Nagy örömömre a helyi gyerekkönyvtár kiselejtezésre ítélt könyvei között rábukkantam egy ősrégi Kis Nicolas könyvre. A Kis Nicolas kiadatlan kalandjainak első és második részét néhány éve már végigkacagtuk a srácaimmal, szóval most – az időrendi sorrendnek fittyet hányva - nosztalgiával vegyes izgalommal vágtunk bele a francia kisdiák szívderítő kalandjaiba. Csalódnunk ezúttal sem kellett, mifelénk továbbra is garantált sikert jelentenek Kis Nicolas történetei a hét éven felüliek elsöprő többségénél.
A könyv kiszerelése praktikusan családbarát. Rövid, egymással laza kapcsolatban álló, de önálló történetekként is élvezhető fejezetek alkotják. Ennek köszönhetően a gyengekezű és kevésbé következetes szülők számára is lehetővé válik a viszonylag zökkenőmentes esti altatási szertartás lebonyolítása („Kettő, na jó, három fejezetet olvasok, de aztán alvás!”). Nagyon idilli családok esetében a vasárnap délelőtti Nagy Pizsamás Családi Fetrengés fényét emelheti egy-egy vidám fejezet Goscinny és Sempé könyvéből.
Kis Nicolas egy teljesen átlagos francia kisiskolás srác, akivel semmi különleges nem történik. Nincs varázsereje, nem kell a világot megmentenie a főgonosztól, nem csalják csapdába gonosz koboldok és még egy furmányos időgépbe sem pottyan bele. Szóval semmi akció, semmi pörgés, csak a hatvanas évek bűbájos hétköznapjai egy kisfiú szemével. Többek között megtudhatjuk, miért izgalmas egy osztályfényképezés, mi lett anyu születésnapi virágcsokrával, mi történik, ha Tatrafel tanár úr helyettesít, és milyen izgalmakkal jár egy délutáni kovbojos játék. Számtalan hétköznapi kaland otthon, a barátoknál, a rokonoknál, és az iskolában, fergeteges humorral és rengeteg iróniával fűszerezve, végtelen bölcsességgel és kiváló pszichológiai érzékkel megalkotva. A szereplők remek, örökzöld karakterek. A kedvenceim közé tartozik a pityogós Stréber, a kajacentrikus Dagi, a mindent verekedéssel lerendező Izomagy, a tutyimutyi Tanár Úr és a rivalizáló Szomszéd. A történetek rendszerint a helyzetkomikumra épülnek és átszövi őket az emberek iránti nagy-nagy szeretet. Lehet, hogy csak poros szentimentalizmusom miatt ömlengek a gyönyörtől, azonban az a tény mindenképpen figyelemre méltó, hogy a különféle multimédiás kütyükön szocializálódott, finomlelkűnek semmiképpen sem nevezhető fiaim is őszinte rajongói Kis Nicolasnak. Úgy gondolom, hogy ez a könyvsorozat igazi felüdülést jelent, és üde ellensúlyát képezi a mi polcainkon is egyre szaporodó gyerek-ponyvának (Fakirma)

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...