2011. szeptember 27., kedd

Amit nem mondanék a barátnőmnek

„Ahhoz képest, hogy n gyereket szültél és n+100 éves vagy, egészen jól nézel ki.”

Legalábbis annak a barátnőmnek nem mondanám, akinél az elfonnyadás, illetve az elfonnyadás elleni küzdelem félreérthetetlen jelei együttesen mutatkoznak.
Mert ez a vállveregetős mondat - még ha a szeretet és a tényleges elismerés szülte is - megalázó, elkeserítő és tapintatlan, nagyjából azt jelenti, hogy legjobb esetben is a helyedet a „futottak még” – kategóriában keresgélheted. Ez a hír roppant elkeserítő egy olyan nő számára, aki a kőkemény valóság ellenére nem a jól karbantartott negyvenes, hanem inkább a szexi harmincas szerepében szeretne tetszelegni amíg csak lehet, akár megtámogatva némi kis kegyes hazugság-adaggal..

Ugyanis a jó nőségnek nincs kontextusa. Valaki vagy jó nő, vagy nem az (ennek szubjektív elemeit inkább boncolgassuk máskor), enyhítő körülmény nem létezik. Ugyanúgy, ahogy a rántott hús esetében sem. Nem fogja senki csak azért a múlt vasárnapit megenni, mert ahhoz képest, hogy három napos, nem is annyira büdös. Legfeljebb akkor, ha nincs friss-ropogósabb a hűtőjében.
A férfiak ebben a kérdésben egyébként sokkal őszintébbek. Egyetlen pasi se fogja a húszéves cuncimókus feneke helyett a tiédet bámulni, csak azért, mert te két nyüszítő gyereket vonszolsz magad után. Talán én is megszeretném a matematikát, ha létezne olyan egyszerű képlet, mint pl. 2 lottyadt cici+3 gyerek+1 kosár sárgarépa = tuti nő.
Azért a helyzet nem teljesen reménytelen még így negyven felé bandukolva sem. Nemrégiben egy tapasztalt nőfaló barátom a következőkkel vígasztalt: „Jaj, drágám, neked aztán semmi okod a kesergésre, hiszen a lényeg nem a részletekben, hanem az Összességben van.” Ez persze kissé közhelyszerű, de azért tetszik nekem Lehet, hogy a szemek körül kárörvendő ráncocskák nem jelentik a világ végét? Talán a jó nőség esszenciája máshol kereshető? Ez a gondolat mindenesetre reménykeltőbb, mint a „sötétben minden tehén fekete”, illetve a „nincs rossz nő, csak kevés sör” típusú népi bölcsességek.
(Zafirma)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...