2011. szeptember 30., péntek

Mesélj mindennap!



1859-ben e napon, szeptember 30-án született Kisbaconban a "Nagy Mesemondó", Benedek Elek. Mese-átdolgozásai  főként az Ezeregyéjszaka és a Grimm mesék átiratai. Az Ezüst- és Arany Mesekönyv a mi generációnk számára is alapművek, s tucatnyi kiadással és átdolgozással évtizedeken át a legolvasottabb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Benedek Elek ezen túl verseket, színdarabokat, lányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt, sőt, politizált is.

Méltó időpont e születésnap - mely egyúttal a Magyar Népmese napja is - a Médiaunió új kampányának elindításához, melynek címe: "Mesélj mindennap! Olvass esti mesét a gyermekednek!" Ezúton gratulálunk a gondolathoz! A kampányról bővebben: TV2, Tények



3 megjegyzés:

Pepita írta... [Válasz erre...]

Apám hangja

Az élet úgy hozta az ötvenes években, hogy hatévesen kórházba kerültem és ott is maradtam fél évig egy autóbaleset miatt.
Apám minden nap meglátogatott, minden nap megkérdezte, hogy mit meséljek neked és én minden nap azt válaszoltam, hogy a Piroska és a farkast.
Kivette a párnám alól a mesekönyvet és mesélt.
Hiába volt a mesekönyvben sok-sok mese, én csak azt az egyet kértem mindig.
Ma már tudom, hogy nem is a mese érdekelt, hanem apám nyugodt, szép hangja. Ez ma is velem van. :)

Kistücsök írta... [Válasz erre...]

Csak arra emlékszem, hogy anyukám ott ül az ágyunk mellett, szappanszagú a kezem, hüvelykujjam a számban és hallgatom ahogy mesél. A nyugallom maga...

Pepita írta... [Válasz erre...]

Érdekes, hogy mindketten megfogalmaztuk a nyugalmat, amit akkor éreztünk és ez az emlék végigkíséri az életünket. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...