2011. augusztus 3., szerda

A test költészete

Tegnap este balettelőadáson jártunk az újlipótvárosi RaM Colosseumban. Régi vágyam volt, hogy eljussak egy táncos darabra, ami általában lemarad kulturális élménypalettánkról, pedig van bennem valami ősi vonzódás ehhez a műfajhoz, a legelementárisabb, legfelszabadítóbb kifejezésmódnak tartom a táncot.
(Én sosem balettoztam, legfeljebb magányos szobák mélyén utánoztam az ellesett kecses mozdulatokat, de még ebben a sutaságban is olyan sok szenvedély kiélésére volt mód. Ti nem éreztetek hasonlót?)
Az előadás címe "Napkirályok" volt, ami XIV. Lajos kevéssé ismert oldalára, mégpedig az uralkodó tánc iránt érzett rajongására utalt. A balettművészet is innen, a XVII. századi francia udvarból eredezteti magát. Az este a plakátok szerint a "modern balett nemzetközi ünnepe" volt, zömében orosz táncosok közreműködésével. (A nemzetköziséget a néhány spanyol és francia művészen kívül inkább az adta, hogy az orosz iskolákban végzett balettművészek több jónevű európai színház társulatainak a tagjai.) De mindegy is. Igazi élmény volt! A színpadon tizenöt kompozíciót vonultattak fel. Összetevőik a szuggesztív klasszikus és modern zenék, a hatásos világítástechnika és a remekül eltáncolt koreográfia voltak. Az egyes darabok meglehetősen szabad értelmezési teret hagytak (nemes egyszerűséggel valljuk be, némelyik meghaladta felfogóképességemet), de ettől függetlenül maradéktalanul lekötöttek. Hihetetlen, mire képes az emberi test! Micsoda bonyolult és az anatómiai determinációt feszegető mozdulatok rejtőznek benne, s mindezt értő művészek előadásában a végtelen könnyedség hihető látszatával. (Közben tudjuk, a balettosoknál kevés fegyelmezettebb művész van, az életük rendkívül szigorú, szabott keretek között zajlik pici koruktól kezdve.) Kedvenceim a képen látható spanyol-argentin páros voltak, akik a szerelemről és egy argentin kis falu magányáról táncoltak, ahol "együtt található meg a kegyetlenség és a kedvesség, az erő és a gyengeség".(http://www.youtube.com/watch?v=CglLAPILENg)
Poétikus este volt. A test költészetéé.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...