2013. február 1., péntek

Terhesnapló - Létó bolyongása

Szerző: FiloSzofi

35.hét
+10 és fél kg (nem változott!)

Kezdem megszokni a gondolatot, hogy hamarosan szülni fogok, bekerült a rövidtávú jövőképembe. Okos, gondolhatjátok, azért ezt elég régóta lehet sejteni. Igen, igen, persze, de ez valami más. Azt is tudjuk, hogy egyszer meghalunk, de azért egy jódarabig az is csak egy elmélet.
Ez a mostani távolság - remélem, csak a szüléstől - pont akkora, hogy nem tűnik félelmetesnek. Most például sokkal több kedvem van szülni, mint mondjuk lakást keresni....Ez utóbbitól ver ki a hideg veríték, és vannak rémálmaim.
Michelle Daisley Moffitt
A hasamtól még bőven igen jókat tudnék aludni, álmatlan éjszakákat a lakások okoznak: öreg, koszos és sötét lukak, mint fogatlan szájak akarnak felfalni álmomban, én pedig menekülök, és nincs egy hely, ahol otthonra találjak, ahol lehajthatnám szegény fejemet, dajkálhatnám a gyerekeimet. A pánik akkor öntött el, amikor majdnem megvettünk egy ilyet, ékes bizonyítékául a bénaságomnak, de ez egy másik történet, amitől megkíméllek benneteket.

Jessica Perkins
Terápiaként elképzeltem magam wagneri hősnőnek (a napokban láttam a Bolygó Hollandit), egy nekem írt operában, ahol mint Létó bolyongok, körülöttem zúg a tajtékzó tenger - örvénylő muzsika, a szárazföldek visszahúzódnak, elolvadnak a talpam alatt, és nincs egy hely, ami befogadna, hogy világra hozzam a gyermekemet. Ezért jó a klasszikus műveltség: levezeti a feszültséget, no és egy barát, aki elvisz az Operába: hozzásegít a katarzishoz. Wagner ugyan sosem írt volna operát egy magamfajta nőszemélynek, de Létó története szerintem igenis a tollára való:
A szépséges Létót Zeusz elcsábította, és a szeretője lett. Meg is fogant az istentől. Zeusz felesége, Héra tudomást szerzett a dologról, és féltékenységében elátkozta: nem szülheti meg gyermekét olyan földön, amit ért már napsugár. A biztonság kedvéért még ráuszította Püthónt is, a rettenetes kígyót, hogy pusztítsa el Létót. Szegény Létó csak futott, menekült, keresve a helyet, ahol megszülheti gyermekeit. Szerencsére neki sem volt rossz a családfája, és lett, aki a segítségére sietett. Mikor Délosz szigetére lépett, két szikla emelkedett ki a földből, és a szigetet Poszeidón isten jóvoltából óriási hullámok takarták el, kupolaszerűen, hogy a szűz sziklákra fény ne essen. Itt állhatott meg Létó, hogy a hosszú vajúdás után világra hozza Artemiszt, a vadászat istennőjét, és Apollónt, a fény, a zene, a költészet, az igazság(osság) és a jóslás istenét. Az eredmény elég impozáns, túlnő az üldözésen.
Mentségemre megjegyzem, hogy mindez a nagyszerű tragédia a lelkemben csak a lakás-saga csúcspontjának éjszakáin tombolt, időm nagy részét ennél sokkal kevésbé drámaian élem. Mondjuk - Wagner után - olyan Schubert-dalocska szinten.
Tehát nincs még új lakásunk, és már nem is akarok, vagyis egyelőre nem, mert a világ minden helye idegennek és félelmetesnek tűnik. Néha még az is, ahol most lakunk. (Nagyon)terhes nővel sose keressetek lakást, ha jót akartok!
Kikötni volna jó (vintagebytheshore)
Űzöttségemet a gyerekeim közelsége tudja némileg enyhíteni, illetve a férjem extra gyengédsége, ha észrevenné a hatalmas felkiáltójeleket a szoba levegőjében. Egyelőre azonban el van foglalva egy lökött és álomkóros feleség okozta károk elhárításával, és a nikotin szörnyekkel vívott háborúval.
Apropó, gyerekek. Mostanában minden lehetséges helyről ömlik a figyelmeztetés, hogy önző disznó, és gyerekeinek megnyomorítója, aki nem csak ellátja a gyerekeit és gyönyörködik bennük, de bármilyen szükségletéhez is kapcsolja őket. Persze értem én, hogy ne legyen a gyerek a felnőtt társak pótléka, ne pakoljuk rá a problémáinkat blabla, de egy olyan korszakban, amikor szükségszerűen nagyon intenzív a kapcsolatunk, akkor tán nem ciki, ha ez egyben erőforrást is jelent, vagy igen? Arra azért figyelek, hogy ne legyek ragacsos puszi-szörny!
Amúgy kösz, jól vagyok. Ideje lenne talán arról is számot adnom, hogy van-e értelme a kismama jógának, miután elég régóta hetente kétszer ott urizálok. Röviden: van. A normális terhesség-érzeten túl, azaz hogy mégiscsak egy majd háromkilós labda férkőzött a szerveim közé, nagyon jó a közérzetem, leszámítva az extra álmosságot. Igaz, ha azt leszámítom, a hét összes napjából maximum három marad, akkor meg nem nagy kunszt jól lenni.

6 megjegyzés:

Bélád, azaz Katica, azaz én írta... [Válasz erre...]

de tényleg muszáj elköltöznötök? úgy értem, most vagy soha muszáj? azért,ha eddig nem nyílt meg az az ajtó,lehet, hogy nem véletlenül nem nyílt meg. nem vagyok jós, hálistennek, csak kérdezem. mert ha nem most, azért az még nem soha, nem? lehet, hogy a kistesó még meg akarja nézni hová is indult megszületni, aztán majd ha jobban ráérsz 8bár most mit mondjak, vajon lesz-e olyan? ház izé, nem akarlak letörni, de valószínűleg nem lesz...)vagyis ha éppen nem szülsz még a tetejébe, akkor is ráértek majd, nem? én bele nem vágnék, bár igaz, hogy nekem a 35-36. hét már tényleg a célvonal szokott lenni.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Tk nem muszáj, csak egy vevő vár a lakásunkra (elég türelmes, szerencsére), és jobb lett volna letudni a nézelődést még a baba előtt. Meg ugye az iskolába iratkozásig jó volna tudni, hol fogunk lakni. Magával a költözéssel még ráérnénk, de a helyet jó lenne megtalálni.

Katica írta... [Válasz erre...]

én még mindig inkább építenék egy galériát a helyetekben, azt hiszem.bár az se piskóta, a terhesség alatti lakásfelújítás, volt benne részem nemrég, még mindig rémálmaim vannak tőle. Egyébként én is épp így éreztem magamat, még Létó is eszembe jutott, mikor tartott, egy hónapig, képzeld még a gyerekeimet se láttam, és minden, deminden, ami addig az otthonom volt, amit én teremtettem magunknak, kifordítva volt önmagából, vagy dobozokba halmozva, én erőtlenül a rengeteg hányástól, egy darab hely nem volt a lakásban két hétig, ahol kinyújtózva lefekhettem volna. egyszer, épp terhesgondozásról hazafelé nem is mentem haza, mert hová is mehetnék, inkább lefeküdtem a ház mögött az ovi melletti részben kutyaszarmentes pázsitra a fa alá, és ott bőgtem, hogy basszus, száműzve vagyok, itt vagyok öt méterre a házunk bejáratától, és nincs otthonom az otthonomban. tragikus létélmény volt. aztán perszehazamentem, és két hányás után elkezdtem levakarni a fürdőben a festéket a csempéről, de hát nem felejtem el azt az élményt azt hiszem, amíg csak élek.a szülés után a kórházban otthonosabb volt, elhiheted.

Katica írta... [Válasz erre...]

AMÚGY MEG NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY JÓL VAGY!!!

Szofi írta... [Válasz erre...]

Valójában olyan kevés kell az embernek, csak otthonosság-oxigénpalackra van szükség. Egy állandósított ölelés-kabát, vagy ilyesmi...

Katica írta... [Válasz erre...]

IGEN, PONTOSAN. ESTE NÉZTEM AZTÁN, HOGY LOTTE IS ÉPP ERRŐL ÍRT, TEGNAP RÁADÁSUL ZÉNÓ KI IS MONDTA UGYANEZT, VALAHOGY ÚGY, HOGY ANYA HA MEGÖLELSZ, NINCS MÁS A VILÁGON, CSAK MI. HÁT RÖVIDEN ENNYI. ÉN MÉG IGÉNYTELENEBB VAGYOK AZT HISZEM, EGY JÓ SZÓ IS ELÉG. DE AZÉRT A LAKÁSFELÚJÍTÁS AKKOR IS POKOLI EGY DOLOG, ÉS A KÖLTÖZÉS IS, ÉN FIZIKAILAG ÉS LELKILEG IS BELEBETEGEDTEM MINDIG. DE HA TÚLÉLI AZ EMBER, UTÁNA KEZDŐDIK AZ ÚJ VILÁG, SZÓVAL MEGÉRI, CSAK SOKSZOR NE KELLJEN TÚLÉLNI EGY ÉLETBEN!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...