2013. február 19., kedd

Egy sajtóközlemény margójára

Szerző: Lotte

"A Patent Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. " Az idézett sajtóközleménynek - melyet a magyar média jelentős része átvett - a tárgya ez a plakát:



Az egyesület véleménye szerint manipulatív a kampány, mert:

1., "Egyenlőségjelet tesz a magzat és a megszületett gyerek közé"
Ugyanakkor még a közlemény további része is tartalmazza azt a megállapítást, miszerint "nincs teljes közmegegyezés arról, hogy mikortól kellene személynek tekinteni a magzatot". Ezt leírva végképp nem érthető, honnan veszi a bátorságot az egyesület, hogy maga nyilvánítson véleményt arról, hogy az emberi lét és nem lét közötti cezúra épp 12 hetes korban van-e? Egyébként valóban ez a kérdés alfája és ómegája. Ha ugyanis a megfogant emberi élet - mely a modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően már a kezdetektől látható, kézzelfogható valóság - életnek minősül, nincs miről beszélni. Törvényeket azonban nem a magzati korban lévő emberek szoktak hozni, ezért érdekeiket védeni nekünk, megszületettnek a kötelességünk. (Épp úgy, mint a beszélni nem tudó állatok vagy a környezetünk esetében is.)


2., "úgy állítja be, mintha a magzat az életéért könyörögne"
Erről talán egy abortuszt végrehajtó orvost lenne érdemes megkérdezni, vajon az öntudatlan, szavak nélküli könyörgés, az izmok kétségbeesett összehúzódása minek minősül? Természetesen nem tud beszélni egy magzat, levelet sem ír, de a korábbi hasonlatnál maradva egy bántalmazott, szomorú tekintetű kisállat sem képes kéréseket megfogalmazni egy plakáton, mégis számtalanszor élnek ezzel a megoldással az értük kampányolók. (Ez sosem szokta kiverni a biztosítékot.)

3., "egy 12 hetesnél jóval idősebb magzat képét használja"
- meglehet, bár nem tudom, mi a jelentősége a kérdésnek. Azért biztos, ami biztos íme egy 12 hetes kisbaba ultrahangképe:
Fotó: Győrfi Mátyás
(Ha valakit érdekel, miképp fejlődik az ember hétről-hétre láthatja, ha ide kattint, érdemes megnézni, nagyon érdekes visszanézni múltunk azon darabját, melyről már csak tudatalatti emlékeink vannak.)

Az egyesület etikátlannak is tartja a kampányt, mivel "gyilkosságnak nevez egy legális egészségügyi beavatkozást" - az abortuszt.
Akárhogy dörzsöltem a szemem, az ominózus plakáton semmi ilyet nem láttam. Nem szerepel sem az ölni ige, sem a gyilkosság szó, egyedül az élet szeretete és tisztelete sugárzik szellemiségéből. Ez pedig miért is fáj a patriarchátust ellenzőknek?!



1 megjegyzés:

anyuka2 írta... [Válasz erre...]

Megnéztem a Patent honlapját. Alapvetően egy tök pozitív és szükséges mozgalom ez a nők és a gyermekek elleni erőszak kiküszöbölésére. Ezért nem értem, hogy miért fáj nekik, ha magzatvédő plakátokat látnak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...