2013. február 25., hétfő

...és lehull nevedről az ékezet

Szerző: Lotte

Február 25., hétfő reggel. A munkahelyi rutin előtt egy pillantás a világháló híreire. Az Indexen érdektelen beszámolók az Oscar-díj átadásról, árfolyamok, okostelefon-fejlesztések, bulvár. Csupa könnyen fogyasztható műanyagtartalom. Aztán a szemem az oldalsávra téved, s egy blogbejegyzés címén akad meg: "Az ország elhagyása hazafias kötelesség!" - mered rám a provokatív cím. Biztos, valami hülyeség. A kattintás a Progresszív Blogra dob. És nem, ez nem vicc! Moin Moin - a szerző - komolyan beszél. Mert itt és most, 2013 Magyarországán minden annyira rossz és reménytelen, hogy mindnyájunknak el kell menni! Mert ez maradt.
Olvasom a felháborodottító, igaztalan sorokat. Épp a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja van és arra gondolok, mit is mondanának azok, akik a diktatúra elől menekültek mondjuk, 1948-ban vagy '56 után? 
Mit kiáltana oda Márai Sándor a bejegyzés írójának? S mit kiáltanának azok, akik mindent vállalva  akkor is, mégis maradtak?
És Márai felel. A Halotti beszéddel üzen. Nem ártana, ha Moin Moin is levenné a könyvespolcról.




2 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Ezt a bejegyzést nem olvastam, de többször gondolok arra, hogy Magyarországon van valami ilyen általános mentális függés ezektől a gesztusoktól. Erre van mintánk, ezt tudjuk.
DE nem tudunk építkező módon, napról napra boldogan élni. Azonnal kitaláljuk, hogy nálunk léptékekkel nagyobb gonosz erők miatt ez miért nem megy.

Kassai Csilla írta... [Válasz erre...]

nem tudja elővenni, nincs neki olyanja, hogy könvyespolc. .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...