2012. május 23., szerda

Akáció, vakáció: itt a nagy nyári táborkeresés

Szerző: Lotte   Megkezdődött a visszaszámlálás az iskolákban, június 15-én kitör a nyári szünet. Május közepétől gyakorlatilag úgysem lehet már tanítani, elfogyott a türelem, ha kintről csiklandoz a nap, nincs az a gyerek, aki ne csapná azonnal a sarokba táskáját. Az én lelkesebb fajta, elsős kisfiamat is alig tudom rávenni a leckeírásra, el tudom képzelni, mi lehet a régebbi motorosoknál! 
Még így negyven felé tempózva is bizsergető érzés az utolsó iskolai napok hangulatát felidézni, azt az "enyém-a-világ", "minden-mindegy-már" felszabadult állapotot.
Mikor kisiskolások voltunk, anyukámék iskola után fogtak bennünket, s mentünk hetekre a nagyikhoz, meg a szokásos kéthetes balatoni beutalóval a nagy, családi nyaralásra a munkahelyi üdülőbe. (Jut eszembe, képzeljétek, innen ismerem a tegnap Abel-díjjal kitüntetett Szemerédi Endrét is! Ugyanis az Akadémia balatonvilágosi üdülőjébe jártunk, ahol ikerpár lányaival voltam nyárideji cimboraságban, a papájuk pedig (akkor még sötét szakállal), igazi matematikus módjára fel-alá sétált a Balaton-parton naphosszat. Ezúton is Isten éltesse!)

Visszatérve a nyári szünetre, mi nem táboroztunk soha, bátyámmal nyuszi gyerekek voltunk, viszolyogtunk a műfajtól és tökéletesen elvoltunk a nagymamák melletti élettel. Persze, nem tudom, az emlékeim csalnak-e meg, de úgy rémlik, korántsem voltunk olyan intenzív gyerekek, mint a mieink, valahogy nagyszülő-barátabb csapatot alkottunk még unokatestvérekkel súlyosbítva is.
Reggelente elbattyogtunk a miskolci piacra, aztán segítettünk megpucolni a borsót vagy krumplit, s játszottunk a szomszéd gyerekekkel napestig. És másnap kezdődött minden előröl. Mára valahogy megváltozott a világ, a gyerekek nyári időtöltése is intézményesült. A dolgozó szülők táborok arzenáljából válogathatnak, ízlés és pénztárca függvénye, ki mit választ.
Nálunk is folyamatban van az idei nyár programjának összeállítása, ami eddig biztos, az egy hét kézműveskedéssel, sporttal és játékkal tarkított napközis tábor (csúnyán hangzik, de azt mondják, nagyon szeretik a gyerekek), aztán újabb öt nap angol tábor (nem kell megijedni, senki sem fog tudni jobban angolul a tábor végére, annyiban szokott kimerülni a nyelvtanulás, hogy megtanulnak pár éneket), és nyár végén várható még egy hittanos tábor. (Testvérkedvezménnyel táboronként kettejüknek átlag 35.000 Ft-ot fizetünk.) A fiúk még kicsik, így ottalvós helyre nem mennek, ezekkel a táborokkal viszont három hétig megoldott a délután négy óráig való elfoglaltságuk: dolgozhatunk vígan, már csak a kislányt kell az ovi végeztével vinni magunkkal vagy nagymamákhoz  kihelyezni. Délután pedig mindenkit, szép sorban begyűjteni.
Ezek után már csak a nyárból fennmaradó "kis" időt kell kisakkozni úgy, hogy ne bolonduljanak meg a nagyszülők, ne rúgjanak ki minket a munkahelyről és pihenhessünk is egy kicsit, ja és persze minél több közös, szép nyári élményt gyűjthessünk be! Három töprönttyel kihívás egy hétvége is, hát még egy nyár!
De nehogy panaszkodásnak vegyétek, alig várjuk már a nyári szünetet! Csak kezdődne már!

7 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Igen, nehéz megszervezni, de ha azt hallom, hogy rövidebb lesz a nyári szünet, mindig összerándul a gyomrom.

Gyerekszemszögből ez egy naaagy szabadságélmény, hogy van kiszállás a mókuskerékből. Később ez sokaknál soha többet nem valósul meg, mert két hétre elmenni szabira, az valami teljesen más.

Arról mondjuk elképzelésem sincs, hogy egy átlagkeresetű egyedülálló szülő hogyan old meg ennyi időt.

anyus írta... [Válasz erre...]

A napközis tábort én is cikinek éreztem, de a fiúk túlélték. Többször is.

Fanni írta... [Válasz erre...]

Nyári kalandtábor 8-14 éves gyerekeknek!

Egy mesebeli királyság várja leendő lakóit!
Érkezzenek bárhonnan, legyenek bárkik: dicső lovagok, titokzatos mágusok, fondorlatos kereskedők vagy szépséges hercegnők, mindenki számára mesés kalandokat tartogat az ordaspusztai kalandtábor!

A gyerekek egy mesebeli királyság életében, általuk választott figurákon keresztül próbálhatják ki, milyen az, amikor a mesék megelevenednek, és azok hősei pedig közülük kerülnek ki. A hétköznapoktól kicsit elrugaszkodott világ rengeteg élményt rejt számukra, és a táboron kívül is hasznosítható tapasztalatokat szerezhetnek. A kalandok során remek közösség alakul ki, akik egyszer kipróbálják hosszú-hosszú éveken át visszajárnak:)

Információ:
Balogh Samu
0670 398 1092
http://ordaspuszta.blog.com/
ordaspuszta@gmail.com

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Köszi!

Papp Nóra írta... [Válasz erre...]

Az illusztrációd egy általam megrendelésre készített grafika, amely nem használható fel szabadon. Kérlek azonnal cseréld le egy szabadfelhasználású képre. Köszönöm.
Papp Nóra, Nagykanizsa

Onleány - társas blog írta... [Válasz erre...]

Szia Nóra, lecseréltük, és elnézést kérünk!

Ivana írta... [Válasz erre...]

Nyaralás Horvátországban volt ... itt

Makarska szállás

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...