2014. március 7., péntek

Böjti menü - Vöröslencse leves

Szerző: FiloSzofi

Böjti menü sorozatunkban olyan ételeket igyekszünk összegyűjteni, amelyek nemcsak húsmentesek, de egyszerűek is.

Milyen  a jó böjti menü? Finom, de nem ínyenc. Könnyen elkészíthető, hogy a figyelmünk ne az evés körül forogjon egész nap. A gyerekek is egyék, de ne legyen mindig tészta.

10 perces vöröslencse leves


Teszteltem. Ma 11.05-kor elkezdtem felvágni a hagymát, 11.15-kor a tűzhelyen rotyogott a leves.


hozzávalók:

kis olaj/bármi zsiradék
1fej vöröshagyma
1 bögre vöröslencse
passzírozott paradicsom
1 szál szárzeller / sima zeller
babérlevél

római kömény (Nagyon illik hozzá, de elhagyható, ha nincs, vagy nem szeretitek.)

Elkészítés:

A hagyma felét felaprítjuk,forró olajra dobjuk. Miután kissé megpirult, rádobjuk a lencsét, megöntözzük a paradicsommal. Én mindig csak zuttyantok egyet az 500g-os dobozból, de valahogy 1/2-1 dl lehet. Ízlés dolga. (Másnap a többiből pizzaalapot szoktam csinálni, tipikus szétválasztós diéta rutin.) Felöntöm vízzel. Sózom, majd beledobom a hüvejknyi hosszúra vágott szárzeller darabokat, babérlevelet, a maradék fél fej hagymát egyben, és kész. Később teszek bele római köményt,mert azzal finom.
Addig főzöm, míg a lencse megpuhul, kissé szétfő. Ez sokkal gyorsabb folyamat, mint a barna lencse esetében, és áztatásra sincs szükség.

Ez egy leves alap, amit tetszőlegesen lehet még variálni. Tettem már bele répát, kukoricát, petrezselymet, apró kagylótésztát. Kiadós érzetet ad.


1 megjegyzés:

lotte írta... [Válasz erre...]

Ma ugyan tészta volt (gombás, répás, paradicsomos), de vicces, hogy holnapra épp ázik a lencse...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...