2013. május 1., szerda

Májusi virágünnep

Szerző: Lotte   

A későn jött tavasz észrevétlenül nyárba csavarodott, eszetlen tempót diktálva a növényeknek. Körülöttünk gyorsan múló, pazar virágzások mindenütt, amerre csak nézünk. Kertünk is legszebb arcát mutatja, a tünékeny virágcsodákat megörökítettem nektek is. Ha már felfogni alig van idő, legalább maradjon nyoma itt.

Öt-hat éve ültettük ezt a lila akácot. Eddig mindössze egy fürtöcske virágot hozott, idén ő a kertünk tavaszi csodája: végre beindult a tömeges virágzása! Pazar látvány a virágesőn áttetsző napsütés.


A tulipánok virágzása már a múlté, egyetlen cirmos fajta állja még a forróságot. Az elmaradt tavasz üzenete. Fenséges nem?




A sziklakerti virágok kedvenceim, sajnos nem sokáig virítanak, de ennek az apró virágokból tündöklő sárgának tényleg nincs párja:


Bájos a citromfű virága is, a növény aromás illata és jótékony hatása miatt méltán népszerű:


Nemcsak színpompás virágzás zajlik, szerényen, szinte észrevétlen a diófa is felkészült a termések bőkezű osztására. A fa levelei lassacskán éledeznek, de mókás, kukacos virága igazi egyéniség:


Nem dísznövény, mégis nagyon szeretem, s a szemölcsök ellen is kiváló. A bokor még készülődik, de tövében már szépen virít a vérrehulló fecskefű:


És íme teljes pompájában a kert "nagyasszonya", a bazsarózsa. Királynői megjelenés!


A bangita nem akar feltűnést kelteni. Ahhoz, hogy megérintsen egyszerű szépsége idő és némi érettség kell:


Igen, ez már tiszta erőből nyár! Korunk kultikus növénye, az egyébként egyszerű és szerény levendula is bimbózik. Nagyon lehet szeretni.


Nemrég érkezett hozzánk ez a feltűnően csinos pozsgás-féle. Remélem, jól érzi majd magát a kőedényben, amiben új otthonát kialakítottuk:


A leghálásabb kerti lakónk. Még teljes szépségében virít a nefelejcs. Alig van kék virágunk, legközelebb a búzavirág hoz majd újra egy kis kék színt az életünkbe.


A tömör virágzatú, lila fürtök látványa is pazar, de az őket körülölelő illatfelhő, már szinte fájdalmasan szép.


És hadd búcsúzzam egy kedves, aranyos tekintettel, vigyétek magatokkal ennek a kis csodának a jókedvű üzenetét: a május, s a benne tobzódó élet szép! Élvezzétek ki minden pillanatát! (A virágok sajnos kínosan és szinte vállalhatatlanul szentimentálissá tesznek. Bocs!)





2 megjegyzés:

Szofi írta... [Válasz erre...]

Úgy nőttem fel, hogy a növények iránti rajongás és szaktudás vett körül, így nekem annyira természetes volt, hogy már érdektelen is.

Az utóbbi években viszont ébredezik a bennem az elvetett mag, és most irigy vagyok, irigy, irigy.
Borzasztóan vágyom egy vadregényes kertre.
Egyik első nagy kedvencem a lila akác.Pécsett a művészeti karra menet volt egy kőfal, ami mögé nem lehetett látni, de gyönyörű virágzuhatag ömlött ki mögüle. Fölötte meg a gyönyörű, mediterrán-kék ég.

A nefelejcs pedig a másik. Nefelejcsből és olyan fehér kis rezgős virágból szerettem volna esküvői koszorút. Aztán jól télen lett az esküvőm, sajnos. És a koszorúról is lebeszéltek - sajnos.

Az orgonaillattól pedig nem lehet nem bezsongani, tényleg!

Egyszer nekem is lesz ám kertem!

lotte írta... [Válasz erre...]

Addig is hozok neked orgonát, amíg még ilyen szép egy jó nagy csokorral:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...