2012. április 17., kedd

Heti Muníció: tengeri só és citromolaj

Szerző: Fakirma

Mióta Sziporka fogorvos úr kitűzte fogszabályzóm felszerelésének (vészesen közelgő) napját, megmagyarázhatatlan vágyat érzek a vakítóan fehér fogak iránt. Gondolom, a lélektana hasonló lehet a kapuzárás előtti pánikéhoz: pótolni a pótolhatatlant, s még utoljára megcsillogtatni magam (jelen esetben a fogaimat) a nagyvilág előtt. Így hát viccesen sok időt téblábolok a drogériák fogpasztás sorai előtt, és lassan az összes fogfehérítő csodaszer nevét, árát, hatékonysági fokát kívülről fújom. Dicséretemre legyen mondva, érdeklődésem megmaradt elméleti síkon. Azt hiszem, még galamb lelkületű Ember is kijönne a sodrából, ha fogszabályzó-várandós neje egy méregdrága csodakulimásszal lepné meg magát az ínséges időkben.

Persze ha rajtam van a dili, akkor nincs mese, cselekedni kell. Most drága jó anyósom oldotta meg a problémát: előállt egy olyan házi recepttel, ami pénztárcabarát, és fogfehéredés utáni vágyamat is kielégíti. Csokimama szerint ha fogkrémemet felturbósítom tengeri sóval és citromolajjal, és ezzel  sikamikálom  a fogaimat, akkor hamarosan a hollywoodi csodamosoly boldog tulajdonosa lehetek.

A receptre maga Sziporka doki is rábólintott. Pontosabban azt mondta, hogy nem ártalmas, a fogsuvickolás aktusát pedig kifejezetten támogatta. Hogy mivel teszem ezt, valójában tökmindegy, de ha ez a valami szemcséket tartalmaz, az valóban leszedi szépen a trutymákot, a fogzománcnak pedig nem árt, mert rohadt kemény anyagból készült. Tulajdonképpen azt is mondta, hogy a fogmosáshoz bőven elég a fogkefe, és a víz (no meg egy serény kéz), a fogpaszta csak arra való, hogy a lekefélt gusztustalanságok ízét és szagát semlegesítse. (Ő még valami nyelvkaparó készülékről is beszélt, ti hallottatok már ilyen ocsmányságról?)

Természetesen beszereztem a tengeri sót és a citromolajat (legrosszabb esetben egy illatos konyhában fogom az egészségbarát paprikás krumplit főzni), és elszántan sikálom a fogaimat. Szerintem használ, de lehet, hogy csak pszichoszomatikusan. Az objektivitás érdekében Bendőt is ráuszítottam a szerre, nagyon ízlett neki, és valóban szépek lettek a fogai. Az ő esetében azonban a szigorú anyai tekintet fogfehérítő hatása is közrejátszhatott (halabasza fogmosás helyett kénytelen volt egy alaposabb technikával dolgozni).
Csalódottságomat azonban nem tudom magamba fojtani: bár mosolya ragyogó, szíve kőkemény maradt: nem tudtam rávenni, hogy modellt álljon az "ilyen volt - ilyen lett" reklámfotómhoz. Érthetetlen makacsság egy 14 éves kamaszfiútól!

 Így hát meggyőző illusztráció nélkül ajánlom Nektek a csodatrutyit, de aztán eszetekbe ne jusson  teli szájjal (és vakítóan fehér fogakkal) hahotázni a magamfajta fogszabályzós szerencsétleneken!


6 megjegyzés:

agyrágóbogár írta... [Válasz erre...]

még szódabikarbonátról hallottam, hogy jó, de igazán hozzá értőtől nem kérdeztem meg soha. A "nyelvkaparó készüléket" meg reklámozták a tvben is, olyan fogkefe, aminek a nem szőrös fele valami gumi lapkákkal van ellátva és ezzel kéne a nyelvet sikálni. Hát megpróbáltam de instant hányinger lett a vége. Ráadásul azért nem éreztem soha, hogy a nyelvemre rétegesen rakódna le bármi is. Max a tejpor de az a szájpadlásomra...

Fakirma írta... [Válasz erre...]

A szódabikarbóna tényleg hatásos, de arról azt hallottam, hogy nem túl jó a fogaknak,és az ínyemet is mindig felmarja.
Ígérem, Sziporka dokitól megérdeklődöm, van-e a tuti szájpadlás-kaparó készülék, csak, hogy gond nélkül nyeldekelhesd a tejport!Bár, most, hogy írtad, iszonyúan megkívántam azt a jó kis fullasztó-ragacsos érzését, lehet, hogy kár is lenne bántani.:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ezek a fehérítő módszerek már engem is érdekelnek egy ideje. De sokan riogatnak azzal, hogy tönkremegy a fogzománc. Állítólag fogorvos tudja a legjobban kifehéríteni, de több tízezerért. Ehhez képest a paszták tök olcsók. Bár én sem szántam még rá magam.
Szerintem a nyelvkaparós fogkefe tiszta átverés. Gyakran mosok fogat és még nem éreztem szükségét. Egyetértek Agyrágóval, mert azért én is kipróbáltam, hányinger gerjesztésre kitűnő, mazochistáknak.
Egyébként meg egyszer kivettem egy tisztítókúrás könyvet és abban az is volt, hogy időnként nem árt az orrjáratainkat is kisikálni. Volt hozzá leírás is. Ha elkezditek a nyelvkaparászást, akkor utána jön a szájpadlás és nincs megállás :)

Réka

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Döntöttem, nem indulok el a lejtőn kapirgálás terén:)
Sziporka doki szerint nagyon károsak a fogakra ezek az orvosi fogfehérítős cuccok, ő a mechanikus (talán homokszórásos?) módszerre esküszik, és csak azt csinálja. van valami méregdrága ultrahangos kezelés,de állítólag az is kicsinálja a fogat.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi is az a citromolaj és hogyan lehet beszerezni/előállítani. A tengeri só is valami speciális dolog, vagy olyan mint a konyhasó?
Én tutira kipróbálom. De fényképet ne is várjatok :)

Réka

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Pedig bíztam Réka a vállalkozó szellemedben!:) Ennek ellenére elárulom: a citromolaj az a kutyaközönséges illóolja, amivel a lakást is szokták büdösíteni. Ha gyógyszertárban veszed nagyobb kiszerelésben, olcsóbb. A tengeri sót szerintem majdnem minden tisztességes méretű boltban találsz,a sók között. Anyósom ma azt mondta, hogy ha kávédarálóval ledarálod, akkor még jobb a hatásfoka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...