2013. április 30., kedd

Heti Muncíció: Kassai lötyögős

Szerző: Fakirma

Kassára  véletlenségből jutottunk el Embererrel a kétszemélyes szülinapos-házassági évfordulós turnénkon. A választás szempontjai meglehetósen egyszerűek voltak: hazaérjünk néhány óra alatt, ha valamelyik kölyöknek sürgős szüksége támad egy anyára vagy egy apára, legyen jó sör olcsón, ehessünk knédlit és találjunk egy plázát, ahol konzumkényszeremet csillapíthatom.




 Téli álmát alvó sznobizmusom is kielégülhetett, hiszen Kassa idén Európa kulturális fővárosa, a magyar szálak vitathatatlanok, már csak II. Rákóczi Ferenc hamvai és Márai Sándor miatt is. (Képzeljétek,  láttam Márai összes műve sorozatot szlovák nyelvű kiadásban) Ember képtelen feladni azt a projektjét, melynek fő célkitűzése az, hogy feleségéből kultúrára nyitott, művelt emberek között is vállalható asszonyt faragjon, így aztán sokat mesélt a város hányattatott  történetéről, a Benes dekrétumról, a magyarok asszimilációjáról, a Szent Erzsébet dómról és a gyönyörű nemesi palotákról. Szerintem a történelmi hűség szempontjából mindenki sokkal jobban jár, ha maga néz utána a tényeknek, és nem az én likacsos memóriámra támaszkodik.
Ember nem minden szava bizonyult falra hányt borsónak, a Koldus házról szóló optimista történet mély nyomokat hagyott bennem. A XVIII.-XIX. század fordulóján épült az impozáns kégli, amelynek homlokzatát egy kalapját megemelő koldus szobra díszíti. A városi legenda szerint tulajdonosa kéregetésből gyűjtögette össze a ház megépítéséhez szükséges lóvét.


A város gyönyörű helyen, a Hernád völgyében fekszik. A szlovákok különös tehetsége a természet elrondítása iránt itt is diadalmaskodott: a folyó partján található a Kassai Vasmű, ami tényleg nagyon ronda, viszont rengeteg pénzt hoz az országnak és sok-sok embernek ad lehetőséget a megélhetésre. A folyóparton hatalmas lakótelepek is terpeszkednek, ez a Hernádnak egyáltalán nem tesz jót, viszont a lakosságnak határozottan igen. Ilyen környezetben én is boldogan  lennék betonagyú panellakó:


A lakosságnak hivatalosan 3,8%-a vallja magát magyar nemzetiségűnek. Ez persze csak statisztika, sok a magyar szó, és sehol sem kellett jóllakott holland turistának álcáznunk magunkat, hogy odaböfögjenek nekünk néhány kedves szót. Még aki alig tudott magyarul, az is boldogan nyökögött az anyanyelvünkön, és szerintem senki sem gyűlölt minket nemzeti fogyatékosságunkért.

A város nagyjából úgy néz ki, mint a Gyesről visszatérő dolgozó nő: még határozottan lepukkant, de benne rejlik az ígéret.


 Az óváros központja gyönyörű, hosszúkás alakja miatt nehéz eldönteni, hogy főtér avagy sétálóutca. Ember szerint valaha szigetecske volt, amit egy patak ölelt körül. A belváros külső részeint ezerrel folynak a felújítások, és nem riadnak vissza némi stílustörő vidámságtól sem:


A városban nagy a mocorgás, a kávéházakban, kocsmákban, éttermekben dübörög az élet. Pofátlanul sok a fiatal, látszik, hogy egyetemi város, de az idősebb generáció tagjai sem húznak zacskót a fejükre, ha este mulatozni támad kedvük.  Nálam ez volt a nyertes kocsma:


A bor ihatatlan, az asztalok között lepukkant kutyák téblábolnak, a színes falakról mállik a vakolat. Határozottan otthon éreztem magamat:


A cigaretta itt is tiltott műfaj, én azért szívesen teszteltem volna a faemberke kalapját. Sebaj, ha Ojó 18 éves lesz, és nekem nem kell már mindenáron életben tartanom magamat, visszajövök a városba egy cigielnyomásra:


S ha már a halálnál tartunk, Kassán is elhurcoltam Embert a temetőbe. A múzeumokat nem szeretem, de a temetőket igen: régóta keresem azt a helyet, ahol porhüvelyem az örökkévalóságot vidám körülmények között töltheti el. Bár a kassai temető fekvése páratlan és szép zöld erdő borítja,  sajnos a kassai sírhalmok városias jellege miatt igen sivár, ezért a végállomást semmiféle körülmények között sem jelentheti számomra..


Az élet viszont egyáltalán nem sivár. A közlekedésen kiigazodni például komoly kihívást jelent, különösen azoknak, akik nem gyalogosan, kerékpárral vagy kamionnal érkeznek.


A hagyománytisztelet előtt azonban le a kalappal:


Az akadálymentesítésben a szlovák nemzet élen jár. A rámpát használhatják sziámi ikrek csúszdaként és a kihivások iránt fogákony kerekesszékesek egyaránt:


Toalett  Gender fronton viszont ramatyul állnak. A legtalányosabbnak ez a szlovák nyelvlecke kezdőknek típusú két ajtó bizonyult:


Az egyetlen használható darabot a kézművesek utcájában találtam:


Haza is hoztuk, pofátlanul sok pénzért, most aztán vendégeink irigykedhetnek, hogy családunk micsoda békés egyetértésben trónol a vécén reggelenként::


Kassa igazán klassz hely. Ajánlom figyelmetekbe. Gyereket viszont ne hurcoljatok magatokkal, legfeljebb akkor, ha megszállottja a libikókának. Ahogy elnéztem a játszókat, a többi kölyök mind megszívta.


 Jegesmedvét viszont vihettek magatokkal. A jelek szerint imádnak errefelé kirándulni.


9 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

haha! jó leírás :) különösen az akadálymentesítéses és a kezdő szlovák nyelvleckés rész :):)

Fakirma írta... [Válasz erre...]

A legszomorúbb az egészben az volt, hogy tényleg egy darabig bután toporogtam a vécéajtók előtt, míg a ködös múltból felderenget a múzscsina-zsencsina páros.

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ugy 15 eve jartam Kassan barataimmal,de minket sajnos meg egy vendeglato helyen sem szolgaltak ki zokkenomentesen.Volt ahol egyaltalan oda sem jottek a pincerek a Magyar beszed hallatan.
Kar ezert a szep varosert...

Névtelen írta... [Válasz erre...]

hát azért gondolom változnak kicsit az idők, talán már ők is jobban összeszedik magukat, vagy lehet, hogy helyfüggő, hogy mennyire ugranak a magyarra..
amúgy múltkor voltam egy szórakozóhelyen itthon, ahol konkrétan semmi nem volt kiírva a mosdók ajtajára, csak különbözőféle piás üvegekkel volt kitapétázva (gondolom nem vagyok elég járatos ebben a témában, hogy ez megfelelő segítség lett volna), szóval lestem, hogy ki hova megy :D:D

anyus írta... [Válasz erre...]

Nemrég volt egy toalett-kalandom: a Dednek pisilni kellett, gyorsan, szabadtéri vécé, rajta egyértelmű jelzés, szoknyás alak. Benyitottam, egy pasi állt háttal nekem... jajbocsánat mondtam és pironkodva visszaléptem. Amikor jött kifelé, még rám is mordult, hogyaszongya "feltépted az ajtót!". Persze, mind a 46 kilómmal, kezemben egy gyerekkel.

Szofi írta... [Válasz erre...]

Anyus, te vadállat! :D

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Próbáld meg újra Kassát, hátha tényleg javul a helyzet. Amúgy azon a hétvégén voltunk, amikor betört a tavasz, és mindenki eufóriában úszott, s lehet, hogy ez az örömmámor törölt el mindenféle negatív érzelmet.
Próbálom magam elé képzelni a női és a férfi piásüvegeket, de nem megy.
Látod Anyus, ilyen a te formád, hiába vagy agresszív állat, még csak annyi mázlid sincsen, hogy szemben álljon veled az a szegény, védtelen faszi a budiban.

anyus írta... [Válasz erre...]

Pedig nyilván a napom csúcspontja lett volna.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:D:D:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...