2013. április 14., vasárnap

"Mától kezdve lövünk!" - avagy egy perverz este Szanyi Tiborral

Szerző: Lotte  

Szanyi és Mesterházy
Marosán és Kádár
Képzeljétek, milyen perverz estém volt: Szanyi Tibor szavaira szenderültem  álomba. Ő (nem Szanyi, a férjem!) a heti sajtót becipelte a hitvesi ágyba, s miközben én autogén tréningezni próbáltam (zseniális dolog, csak ajánlani tudom mindenkinek!), szemlézett nekem a hetilapok cikkeiből. Csak arra emlékszem, hogy Szanyi Tibornak, a Magyar Szocialista Párt elnöksége oszlopos tagjának szavait hallgatva, elalvás előtt még odaintettem, hogy ebből reggel poszt kell. (Pedig becs szó, ma csöndbe akartam maradni!)

De Szanyi kapitány a parancsnoki hídról beszélt a Magyar Narancsban, s felvillantotta a legnagyobb ellenzéki párt elképzeléseit a fényes-szeles jövőről. Ha néha megrendülne bizalmunk a kétharmados többség politizálását illetően, érdemes a kormányzásra aspiráló erőkre vetni vigyázó szemünket, nehogy azt higgyük, hogy lehet más a politikájuk, mint amilyen mindig is volt.
Az ab ovo nem túl ellenséges riporter kérdezett, Szanyi Tibor válaszolt. Kendőzetlenül. Arra az újságírói érdeklődésre, hogy a pártprogram milyen alapvetésekre épül, a kapitány némi nógatásra csak' belecsapott a lecsóba, s tallózott a párt "best of"-jai közül. Szanyi nem kertelt, s elmondta, hogy végre  itt az ideje a "multilevel marketing megoldások megerősítésének a pártban". Nem, nem feltétlen rezsicsökkentésre van szüksége az országnak, hanem "a szocialista párttagsággal akár automatikusan járó átfogó kedvezményekre". Flottában kell repülni, együtt ócsóbb lehetne nemcsak a telefon, de a szórakozás, a sör és a virsli, s még ki tudja, mi minden! Aztán közeledik a nyár: ha mást nem, "legalább a párttagjaink gyerekeit, családtagjait nyaraltassuk meg!" Ez aztán a nagyívű elképzelés! Micsoda érzékeny, felelős gondolkozás, össztársadalmi, s nem csoportérdekben teret nyerő kormányzási elhivatottság!
Nem is csoda mindez a baloldal sziklaszilárd őrizőjétől, aki így búcsúzott az interjúban: "Tartom a vörös zászlót, mint egy Che Guevara vagy egy Marosán György."  Igen, nem tévedés! Szanyi Tibor azzal a hírhedt Marosán Györggyel azonosította önmagát, akinek szájából 1956. december 8-án elhangzott az inkriminált mondat: "Mától kezdve lövünk!" Még Marosán bejelentésének napján sortüzek dördültek el  Salgótarjánban, amelyek 131 ember életét oltották ki. Ezt követte a miskolci, egri, gyomai, kevermesei, gyulai, zalaegerszegi és hódmezővásárhelyi sortűz. És mi újság a Comandantéval? Mit is vallott az argentin marxista forradalmár? "A gyűlölet nélkülözhetetlen eleme a harcnak. Az ellenség könyörtelen gyűlölete teszi lehetővé, hogy túllépjünk természetes korlátainkon, és hatékony, hidegvérű gyilkológéppé váljunk."
Háát... Kíváncsian várom, vajon 2013 tavaszán mindez következmények nélkül elhangozhat-e egy parlamenti képviselő szájából? S ha Szanyi Tibor a párt Marosánja, vajon ki itt Kádár?

2 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Nahát kedves Lotte! És mindezt a derék Szanyi kapitány nevenapján?! :-D

lotte írta... [Válasz erre...]

Nahát, nem is tudtam! Isten éltessen minden kedves Tibort:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...