2012. április 26., csütörtök

Heti Muníció: Mosókence unalmas hétvégékre

Szerző: Fakirma

Fél kiló babaszappant nem is olyan egyszerű lereszelni
A hétvégén szerencsére az én farkas(kutyám) elkóborolt itthonról (talán Szofiéknál üdült?), ezért a kanapén hetrázva hirtelen miden értelmes elfoglaltság abszurd fényben tűnt fel: nem zavartak a mocskos ablakok, az elhanyagolt gyerekek, a narancsbőr a fenekemen, és jól csúszott ebédre a hideg szendvics is. Ebben az idilli állapotban jutott eszembe, hogy jó lenne valami teljesen haszontalan dolgot művelni. Higgyétek el, hidegvérrel, előre megfontoltan nem is olyan egyszerű mulatság. Szerencsére eszembe jutott, hogy Ember a napokban felolvasott egy cikket az otthon főzhető mosószerről. Izgatottan kapartam elő fél kiló babaszappant és egy flakon desztillált vizet a kamra mélyéről, és a két kislánnyal nekiláttunk a mosószer-pancsolásnak.


Azt hiszem, ez lehet a szellemtakony állag
 Először lereszeltük fél kiló babaszappant. A lányok persze nem hitték el, hogy a szappanból nem reszelt sajt lesz, lett nagy köpködés és szájkimosás, úgy kell nekik, saját kárán tanul az ember. Aztán a recept utasítása szerint felfőztük a reszeléket egy liter desztillált vízben. A dolgok itt kezdtek zátonyra futni, ugyanis az ötletgazda leírása alapján valami szellemtakony állagú trutyit kellett volna kapnunk. Ehhez képest néhány perc alatt a vizes reszelék visszaalakult szappan keménységű anyaggá (a formája ugyan határozottan lábas-alakú lett, de egyebekben nem különbözött a pöttyös csomagolású babaszappantól). Valaki elárulhatná, valójában mit jelent a "felfőzni" ige, talán túl sokáig rotyogtattam a kencét?

Ez már csak szellembubuluc (hogy hívjátok a száraz taknyot?)
Mindenesetre öntöttem hozzá még fél liter desztillált vizet, így átmenetileg megnyugtató eredményt kaptunk, a jól végzett munka örömével tértünk nyugovóra.
Másnap reggel a konyhában kővé dermedt szellemtakony fogadott minket. A kanállal alig tudtuk a lábasból kivakarni, a szomorú látvány azonban nem szegte kedvünket. Bár a "Tégy egy deci folyadékot a mosógépbe!" instrukció értelmét vesztette ebben a kontextusban, de én az eredeti mértékegységet módosítottam "két maroknyira". Kudarckerülő lévén a próbamosáshoz nem Szendvicsgyerek  vívócuccát vetettem be, hanem egy szolid színes leányka-ruha mosást indítottam.

Babaszappanok fogócskája
 A csajok nagyjából háromnegyed órát ültek elbűvölve a mosógép előtt, s visongtak a kergetőző szappandarabkák láttán (ami fehéret láttok a dobban, az nem zokni, hanem babaszappan, csak béna lett a fényképem). Ekkor kezdett lelkesedésem alábbhagyni, s aggodalommal gondoltam arra, mi lesz a Heti Munícióval, ha jól beégek, s az összes ruha tele lesz fehér kulimásszal (azt a megoldást találtam ki, hogy akkor Anti-Heti Munícióként fogom tálalni). Azonban biztatóan zsugorodtak a darabkák, és idővel szépen feloldódtak a 40 fokos vízben. Izgatottan pakoltuk ki a ruhákat, és képzeljétek, működött a recept! Tök normálisan kimosta a főzetünk a ruhákat. Öblítőnek ecetet használtam. Ezt már régen felfedeztem, szeretem az illatát, de ha finnyásak vagytok, önthettek az ecethez illóólajat is. (Mondjuk citromolajat, ha a fogfehérítésben kudarcot vallottatok).

Szerintem így pofásan fest
Azóta lelkesen használom a mosószerünket, s fenemód környezetbarát és takarékos háziasszonynak érzem magam( az eredeti cikk szerint 4-500 forintba kerül másfél liter főzet).
Csak azon gondolkodom, minek ez a fene nagy felhajtás az elkészítéssel, nem lenne egyszerűbb szappan darabkákat dobálni a mosógépbe, és önteni hozzá egy kis desztillált vizet?




18 megjegyzés:

anyus írta... [Válasz erre...]

Nem akarlak elkeseríteni, de már felejtettem el mosószert tenni a gépbe. Tök tiszták lettek a ruhák.
Persze azért nagyon ügyes vagy :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]

De még desztillált víz se kell hozzá, sőt babaszappan sem, lehet kapni sokkal olcsóbban mosószappant

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:))
Hálátlan népség! Gondoltam, másfél nap után kinyitom a gépet és nem győzöm olvasni az álmélkodó kommenteket, hogy "Oh Fakirma, te egy zseni vagy, köszönjük neked!
Tiszta ruhát varázsolni, meg nem nagy művészet vízzel, vagy mosószappannal, próbáljátok csak meg szappandarab-mentes ruhákat kiszedni a mosógéppből az én trutyimmal, az aztán művészet!:)))

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Fakirma! Örömmel látom, hogy tényleg rokonlelkek vagyunk. Eddig még nem sikerült az ismeretségi körömben felkutatnom senkit, aki lereszelte sajtreszelőn a szappant. Jómagam már évek óta űzöm ezt a meglehetősen unalmas tevékenységet és bár már számtalanszor lereszeltem az ujjamat is, a környezettudatosság oltárán vérezni mindig öröm.
Az én módszerem az, hogy lereszelek három evőkanálnyi szappant (sose többet, mert lusta vagyok), hozzáadok két evőkanál mosószódát és egy evőkanál bőrbarát mosószert (bár enélkül jobb lenne, de kishitű vagyok). Ezt egy műanyag pohárban meleg vízzel feloldom és így megy a mosógépbe. Az ecet nálam is megy, bár a legkevesebb ecetszagot sem vettem észre, de a gépnek jót tesz.
Újabban sehol sem lehet kapni mosószappant, bár ismerek valakit, aki azt is maga főzi, de azért ezt még gondoljuk meg :)

Réka
Réka

zsb creations írta... [Válasz erre...]

Találtam egy oldalt, ahol lehet venni mosószappant (is):

http://termeszetesentiszta.hu/products-page/mososzappan/

anyus írta... [Válasz erre...]

Vannak hülye sportok, az egyik kedvencem a curling, de azért az sem semmi, ha valaki roppant energiákat fektet egy olyan mosószer elkészítésébe, ami aztán foltokat hagy a ruhán :D

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Anyus, hát nem hagy, ez a csoda!!!:)
Réka, köszönöm a megerősítést, azt áruld még el, hol lehet mosószódát kapni, mert én is kipróbálnám!
Zsb, köszi a tippet!

anyus írta... [Válasz erre...]

Nem azt írtad h szappandarabok maradnak benne?
És mi a helyzet a háromnapos dezodorral? :)

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Nem, félreértetted, a szappandarabokkal mosakodunk, mert a három napos dezodor még egy napig sem működik, viszont szépen begyullad tőle az ember hóna alja (én teszteltem, önfeláldozó családanya lévén):)

anyus írta... [Válasz erre...]

Biztos csak azért gyulladt be, mert túl gyakran mosakodtál.

motymoty írta... [Válasz erre...]

Szappanreszelék olcsón eladó. Na?

Fakirma írta... [Válasz erre...]

:)))
Basszus, az az érzésem, Ti nem vesztek engem komolyan!:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

A mosószóda az interneten is megvehető, de én utálok interneten vásárolni (a vidéki vér szava). A férjem viszont talált a nyolcadik kerületben, a Ferenc körút-Corvin köz környékén egy kissé lepukkant hangulatú drogériaszerűséget, Azúr néven. Ott lehet 5 kg-ós kiszerelésben kapni. Megkérdeztük, honnan származik a por, reménykedve, hogy talán magyar. De büszkén közölték, hogy német.
Csak nagyon vigyázzatok, hogy sose hagyjátok a mosószódát szabad levegőn, mert brutálisabban bekeményedik, mint a porcukor.

Réka

Szofi írta... [Válasz erre...]

Én egész egyszerűen a DM-ben vettem, az Arany János utcában.

Fakirma írta... [Válasz erre...]

Szofi, végre azt mondhatom, hogy roppant földhözragadt vagy. Réka verziója sokkal romantikusabban hangzik.:)
Amúgy köszönöm a tippeket, teljesen rákattantam a saját mosószerre, úgyhogy elzavarom Embert, szerezzen be mosószódát. (Azt rá bízom, hogy a praktikus, vagy a romantikus megoldást választja)

Névtelen írta... [Válasz erre...]

A praktikus megoldással csak az a baj, hogy nem éri meg. Fél kilónál is kevesebb a DM-ben egy csomag, sokszor nem is lehet kapni és drágább. Nem emlékszem, öt kilós csomagban mennyi volt az ára, de akkor kiszámoltuk és jelentős volt az eltérés. Nálam az is jelentős élvezeti értékkel bír, hogy a környezetkímélő mellett a pénztárcakímélő háziasszony szerepben tetszeleghetek :)

Réka

Szofi írta... [Válasz erre...]

És ezzel le is buktam, hogy tulajdonképpen nem használom. Tesztmennyiségnek vettem, amikor váltottam mosódióra is. Aztán berágtam, hogy foltosak maradnak a ruhák, azóta pihennek az alternatív szerek.
De nem akarom senki kedvét elvenni, átlagos szennyeződésekre tökéletes, csak nálunk van egy-két ember, aki közvetlenül a ruhájára tálal...

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Ebben az esetben a foltos részekre folttisztító szappant kell dörzsölni. Ha így áll a gépben pár órácskát a ruha, többnyire kijön a környezetkímélő mosással. Ha nem, akkor úgyis csak az ecetes olló segít. Persze plussz munka a folttisztítózás. Nálam külön szertartás. És a konyharuhák így is foltosak maradnak :(

Réka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...