2013. szeptember 19., csütörtök

Meddővé tétel, ha elmúltál 18?!

Szerző: Onleány   

Az Onleány Társasblog csatlakozott a Családháló kezdeményezéséhez, amely az érvényben lévő sterilizációs szabályok megváltoztatására irányul.
Az Alkotmánybíróság 2006-ban az önrendelkezési jog megsértésére hivatkozva törölte el azt a rendelkezést, mely szerint a művi meddővé tételre csak meghatározott, szigorú feltételek fennállta esetén kerülhetett sor. Ez azt jelentette, hogy csak 35 év feletti, legalább három (vér szerinti) gyermekkel rendelkező szülők esetében, vagy a 30. életévet betöltött, legalább négy gyermekes párok, illetve 40 éves kor fölöttti személyek esetén volt lehetséges.
Nem volt véletlen a rigorózus szabályozás, hiszen olyan egészégügyi beavatkozásról van szó, amely irreverzibilis, azaz vissza gyakorlatilag nem fordítható, kihat az azon átesett személy egész későbbi életére. A pete- vagy ondóvezeték elzárásával ugyanis meddővé válik az, aki élete egy pontján úgy dönt, hogy nem kíván (több) gyermeket.
A jelenlegi - véleményünk szerint indokolatlanul liberális - szabályozás szerint e műtéti eljáráshoz nem kell más, csak a nagykorúság elérése, egy írásbeli nyilatkozat és a szükséges felvilágosítás meghallgatása, egyedül 26 év alatti fiatalok esetén van egy hat hónapos gondolkodási idő beépítve. De vajon egy tizennyolc- húszéves fiatal döntése lehet kellően megalapozott egy ilyen éltre szóló döntésben? Hány fiatal fiú és lány mondja nagy hanggal, hogy neki aztán soha nem kell gyerek, aztán néhány év múlva büszkén tologatja a babakocsit. A lezártnak hitt családalapítási tervek gyökeresen módosulhatnak az évek múlásával. Egyáltalán, mikor a fogamzásgátlás számtalan lehetősége hozzáférhető, miért szükséges a sterilizációs műtétek akadálytalan alkalmazhatósága?
A változatás szükséges, és reményeink szeint az mihamarabb meg is történik.
 

2 megjegyzés:

Névtelen írta... [Válasz erre...]

Támogatom!

Szofi írta... [Válasz erre...]

A korlátozás itt paradox módon éppen hogy védi a nők önrendelkezési jogát.
Ha fiatalon ilyen drasztikus lépésre szánja magát valaki a mai fogamzásgátlási lehetőségek mellett, akkor ott simán elképzelhető, hogy valaki más gyakorol rá nyomást, kényszerítheti, hogy tegye meg.
Egy nyilatkozat aláírása semmi.

De nem is kell fantáziálni, a szigorítás ebben az esetben nem jogcsökkentőm és teljesen racionális, helyénvaló.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...