2012. szeptember 25., kedd

Bogyótotó - Megfejtés

Szerző: FiloSzofi

Múlt heti játékunk remélem jól meggondolkodtatott benneteket, és kíváncsivá is tett. Mielőtt elárulnám a megfejtést, elmondom, hogy senki nem küldött mindkét feladványra helyes választ. A legközelebb Katica járt a megoldáshoz, akinek különdíjat kell kitalálnom, mert a nyereményt éppen az ő ajánlására választottam ehhez a játékhoz. Sebaj, ti megnyerhetitek másként, hamarosan, ő pedig kap valami mást.

Legtöbben a kék bogyóról a kökényre gondoltatok, de sokan észrevették, hogy annak bizony nem ilyen a levele. A piros bogyó pedig általánosan somnak lett keresztelve, igaz, csaltam a képpel, mert nem mutattam a fácska formáját.
És akkor íme a megfejtés:

Salamonpecsét

A képen látható példány valószínűleg egy soktérdű salamonpecsét (polygonatum multiflorum).
Árnyékos helyet szerető talajtakaró növény. Kertbe is ültetik, de gyakran találkozunk vele a természetben. Hasonlít a gyöngyvirághoz, és hasonlóan mérgező is. Fehér virágzata áprilisban nyílik. Termése valóban nagyon hasonlít a kökényhez, de ezt inkább ne egyétek meg.
 Azt nem tudom, festőnövénynek alkalmas-e, ha valaki tudja, írja meg!

Kapcsolata a jól ismert pentagrammal "titkos is, és misztikus, kicsit utópisztikus":


A két egyenlő oldalú háromszögből összetevődő hatágú csillag neve a Salamon pecsétje, a makrokozmosz szimbóluma. A lefelé álló háromszög az alsó, azaz az anyagi világot, a felfelé álló háromszög a felső, azaz a szellemi, spirituális világot jelképezi. Összekapcsolódásuk, illetve egymásba hatolásuk pedig a kettő egységét fejezi ki. Ezenkívül a lefelé álló háromszög képviseli az őselemek közül a földet és a vizet, a felfelé álló háromszög a levegőt és a tüzet, egyesülésük pedig magát a tetemtett világ jelképe, amely a négy őselemből tevődik össze. A Salamon pecsétje talizmánként viselve előmozdítja az alsó és a felső világ, azaz a test és a lélek, illetve szellem harmonikus együttműködését, hozzásegít a belső és ezáltal a külső univerzum békéjéhez. Ezenkívül összeköttetést biztosít a makrokozmosszal, és kaput nyit a természetfölötti világra.

magocilla fotója

Sokáig kellett keresgélnem, míg rájöttem, miért pont ez a növény viseli ezt a nevet. Abban biztos voltam, hogy a névadás nem lehetett önkényes. Végül a virágbarát magocilla fotói közt találtam meg a magyarázatot. Ugye ti is látjátok a csillagot? Ha a virágot a nyitott kehellyel szemben nézzük, akkor látható.

Arra is van magyarázat, hogy került Salamon pecsétje, a pentagram erre a növényre: 
A hagyomány szerint Salamon király, aki sokszor mint a rossz szellemek ura fordul elő, e növény gyökeréhez pecsételte a rossz szellemeket, úgy hogy pecsétnyomójának nyomai ma is láthatók.



Galagonya


A galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák.

A képpel való kapcsolata abban áll, hogy a galagonya ismert gyógynövény, az egyik legrégebben használt, és igazolt hatású természetes "szívgyógyszer".


Remélem, élveztétek a játékot! Én sem vagyok egy botanikus (sajnos), de időnként olyan jó rácsodálkozni erre a világra!

3 megjegyzés:

Bélád, azaz Katica, azaz én írta... [Válasz erre...]

Köszönöm Szofikám, igazán megnyugtattál, hogy akkor nem kökény az, ami annak látszik. Azt is gondoltam, hogy mérgező, mert ha a másik meg a gyógyító, de soha nem jöttem volna rá, hogy is, mikor sose hallottam még erről a virágról! Hát köszönöm, igazán megkönnyebbülve megyek ma így a babuval az orvoshoz, hazafelé meg a nyár utcában meg is nézem, hogy izzik-e a galagonya ruhája, mert ott van, ha jól rémlik, a pollack fölött egy sor. a salamonpecsétes névadás meg gyönyörű, tényleg benne van a virágban a pentagram, hú, ez kicsit hátborzongató is, de milyen szép!

Bélád, azaz Katica, azaz én írta... [Válasz erre...]

cserébe kapsz egy ilyet. nagy szívvirág, de ez asziszem éppenhogy mérgező. de gyönyörű, nem? De ez is boszorkányság, mintha lánytrófeák lennének...bár az angolok meg úgy nevezik, hogy a Hollandok gatyája, szóval ki mit lát bele, aszerint lehet szép vagy veszélyes. http://www.google.hu/imgres?q=nagy+sz%C3%ADvvir%C3%A1g&hl=hu&sa=X&biw=1366&bih=643&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=oANWwsC0i3y8CM:&imgrefurl=http://www.kolibrikerteszet.hu/nagy_szivvirag_rozsaszin&docid=TjXMuhke1LZOJM&imgurl=http://www.kolibrikerteszet.hu/tn/Kepek/evelo%2525203/400_dicentra%252520spectabilis%2525202.jpg&w=338&h=400&ei=61phUMSUAs3XsgaUvYGIDw&zoom=1&iact=rc&dur=0&sig=111821281492329741850&page=1&tbnh=138&tbnw=133&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:0,i:114&tx=701&ty=550

Bélád, azaz Katica, azaz én írta... [Válasz erre...]

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_sz%C3%ADvvir%C3%A1g na ez jobb kép

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...