2013. december 20., péntek

Nagy mézeskalács teszt

Szerző: FiloSzofi

Visszatérő decemberi életkép nálunk, hogy az életünk napi sittje fölött elszánt arccal süteményt gyártok, a Férj pedig  felveszi a "Nincs-jobb-dolgod-hát nézz-körül-hol-élünk" arcot. Ma már talán inkább reflexből teszi ezt, hét év alatt beletörődött, hogy év végén pár hétig mindenhol liszt, kiszúróforma és becsomagolt tésztamaradékok hevernek.

Nekem a karácsonyi sütés lelkigyakorlat, olyan forma, ami maga a tartalom. Elismerem, tisztára irracionális, de talán is attól jó. De idén befejezem időben, nem fogok 24-én hajnali ötkor bejglit pihentetni. Remélem.

Aztán ott van a tökéletes mézeskalácsot kereső népszokás. A tuti recept, ami puha, és az is marad. A ropogós, az illatos, a rohanósoknak nem-pihentetős. Méz nélkül, cukor nélkül, glutén nélkül, mindent bele vagy spórolós. Vegyünk-e új kiszúróformát, kell-e cukormáz, túlzás-e a csoki, vagy csak magvas legyen? Biztos, hogy 20 év fölött mindenki hozzá tud szólni a nagy mézeskalács kérdéshez.

Volt bor, és tipikus gyertyalámpás is.

Akkor most én is tovább görgetem a hógolyót: megversenyeztettünk két népszerű receptet, és kipróbáltunk egy méz nélküli változatot. Orsival sütöttünk, kóstoltunk, Férj beleevett, gyerekek csak folyamatosan faltak, nekik mindegy volt, éppen melyiket. Az értékelés nem volt profi és nem objektív, de mindegyik finom, így nem nagy téttel játszunk:

1. Móni receptje, amit Maxtól vett át, aki Magdi nénitől kapta.
2. Moha alapreceptje, ami kering az interneten, én itt olvastam.
3. Méz nélküli /Harmonet.hu



Mindkét mézes tésztára jellemző, hogy összegyúráskor lágy, ám másnapra könnyen kezelhetővé válik. Ezt a tulajdonságukat napokkal később is megőrzik. Alapvető különbség, hogy Móni receptje zsírral és tejföllel, Moháé pedig sok vajjal készül. A zsír egy kicsit másfajta omlósságot ad a tésztának, kevésbé lesz kekszes.

Föntről le: Móni, Moha, méz nélküli

Receptek a lap alján olvashatók.

1. Móni tésztájában az írt fűszermennyiséget egy kicsit keveselltem, hiányzott az intenzívebb aroma. 3-4 milliméteresre nyújtottuk a tésztát, ami sütéskor duplájára dagadt. A sütőből kivéve, kicsit hűlten nagyon puha, egy kicsit valami mézes kevertre emlékeztetett. Később picit keményedik, de ez a belső morzsalékosság valamennyire megmarad. Be sem fedtük a tálat, mégsem lett másnapra sem kőkemény, kellemesen fogyasztható.

2. Elárulom a titkot, mellbedobással Moha tésztája győzött. Férj a sütőből kivétek után, Orsi a tésztával dolgozva, én az esti nassolásnál jutottam erre az eredményre. Tökéletes állag, tökéletes íz. Sima. A 25 dkg vaj úri módon összefogja a matériát, feloldja a fűszereket, és nem engedi kiszáradni a sütit, aminek több tojás is ad testet.
Szintén 3-4 milliméteresre nyújtottuk, és szintén duplájára dagadt. Másnap viszont már kevesebbet emelkedett a tészta, jobban őrizte a kivágott formát. Kicsit kekszesebb, ropogósabb állagú, de nem lesz kemény.

A győztes csapat
 3. Méz nélküli.
Ha valamiért nélkülözni kell a mézet, de vágyunk a mézes-érzésre, mindenképp érdemes megsütni, majdnem olyan, mint az igazi. Orsi kihagyta a szódabikarbónát, így egy kissé szalonnás lett, ami látható is, nem csak érezhető. Tanulság viszont, ha díszeket készítünk belőle, és fontos, hogy ne nagyon domborodjon, akkor fele szódabikarbóna is elég, mert a semmi csak egy kicsit volt kevés.

+1 Mézeskalács ház készítéséhez nekem a desszert.eu, ami most már Apróséf receptje vált be, ami keményebb, de formatartóbb lesz, és nagyon vékonyra nyújtva lehet vele dolgozni. Az oldalon letülthető sablon is található.

+2 DE nem tudom, minek küzdöttünk, mikor Lotte már közzétette itt a tuti mézeskalács receptjét, ami tényleg tuti: Puha, és az is marad, kicsit az is megdagadós, és nagyon finom, többször kóstoltam.

+3 A színes ablakos mézeskalács készítési trükkjéről pedig tavaly írtunk

Receptek (részletes leírások  linkeken):

Móni: Habosra keverünk,1 egész tojást,3 tojás sárgáját,15 dkg porcukrot.
Hozzákeverünk 2 dl tejfölt,1 tojásnyi zsírt, 2,5 dl langyos mézet.
Összekeverünk 70 dkg lisztet, 2 kk szódabikarbónát 2 kk mézeskalács fűszerkeveréket,

 Moha
25 dkg méz, 25 dkg vaj, 6 tojás, 35 dkg porcukor /vagy 25 dkg Xilit), 2 tk.szódabikarbóna, 1 zacskó Kotányi mézes fűszerkeverék, 4 ek.citromlé, 1 kg liszt
Méz nélkül: 20 dkg cukor, 2 dl víz, 2 tojás sárgája, 3 ek. zsír vagy vaj, 50 dkg liszt, 1 tk. szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék
Lotte receptje:  25 dkg méz, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézes fűszer.

0 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...