Szerző: FiloSzofi
Nem újdonság, de ma az óvodában hárman hallgatták szájtátva, hogy lehet "üveges" mézeskalácsot csinálni.
Így arra gondoltam, hogy köztetek is lehet, aki még nem ismeri ezt a trükköt.
Ablak elé lógatva, vagy karácsonyfadísznek nagyon szép, illetve a mézeskalács házikó ( itt: templom) színes üvegablakát készíthetjük ilyen módon. Ha belülre mécsest teszünk, még szebben ragyog tőle a ház.
Leírás a hajtás után.
- Mikor a kivágott forma már a tepsiben fekszik, a lukakba gumicukrot teszünk. Egy 2,5x2,5-ös lukba nagyjából egy gumimaci kell. Ezzel együtt sütjük meg.
- Nem kell megijedni, hogy sütés közben undorítóan fortyog, buborékozik, és a tepsiből kivéve sem egy szép látvány.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni. Hűlés után kemény ablaküveg az eredmény.
- A képen látható karácsonyfa úgy készült, hogy sütés után, a még forró cukorfelületre illesztettem a színes cukordrazsét, azzal együtt hűlt tovább a sütőlapon.
7 megjegyzés:
nem csak gumicukorral lehet, a kalapáccsal szétütött kemény cukor is tökéletes, én azzal szoktam. (Iszonyúan élvezik a gyerekek - én is -, ha cukorkát zúzunk!)
Ja, óvatosan kell kiszedni a tepsiből, amíg nem szilárdul meg, sérülhet.
Én is kemény cukorral szoktam. Megfigyeltem, hogy érdemes középidőben beleszórni a zúzalékot, mert különben túlforrósodhat és lukacsos lesz.
Na tessék, rögtön két iskola körvonalazódik. A zúzott keménycukros, és a gumicukros.
Én maradok a gumicukornál. Járt utat a járatlanért el ne hagyd...Meg olyan tiszta ügy.
Én is kipróbálom a gumimacit, lám milyen ruggalmas vagyok. Különben is nem kicsit piszkítanak az adventi hangulatba a mozsárból szétrepülő ragacsos cukordarabkák plusz a szitkozódás.
Beszorultam a kőkemény cukrosok közé. Maradok.
De a cukrosok is klikkesednek; kalapácsos és mozsaras vonulat, valaki más?
Megjegyzés küldése