Szerző: FiloSzofi
Az almás pitéről elsőre téli, sötét délutánok jutnak eszembe, a konyhából fahéjas illat száll. Most szívesen meggyőznélek benneteket arról, hogy ez a finom süti minden évszakban aktuális. Különösen, mert ez a mai recept picit más, mint a szokásos pite: nagyon omlós, olvadós, és kevés cukorral is nagyon-nagyon finom. Egyáltalán nem hasonlít a bolti nyögvenyelősre.
A receptet évekkel ezelőtt (2008.) találtam mamazon mamánál, aki elsősorban a horgolt figuráiról híres, de a kreativitása és alkotókedve nem áll meg a horgolótűnél. Ő körtével egészítette ki a tölteléket, de nyáron belekeverhetjük a maradék lekvárunkat is. Én ribizlit szerettem volna most beleszemelni, de a gyerekek nem hagyták. Bú segített reszelni az almát, de a felét megette. Így lett vékonyka a töltelékcsík, mégsem száraz a végeredmény. Cukrot is csak a tésztába tettem, elég édes volt az alma.
A pite nem volt túl jól fotózható az én gépemmel, de ott hevert az asztalon játszó fénycsíkokban ez a gyümölcsszín komplementer...Most is vitatják, ki volt a főszereplő.
Ajánlom azokra az alkalmakra is, amikor szállítani kell a sütit, jól bírja a meleget és előre elkészíthető. Nem szárad ki, inkább egyre puhább lesz. Jól mutat rajta a porcukor.
tényleg omlós |
A tésztához:
25 dkg vaj / margarin (ezt a sütit kivételesen mindig margarinnal csinálom)
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
5 nagy szem alma, ha nagyon leves, akkor lehet több(nem kell nagyon kinyomkodni, csak leönteni a levét. Vagyis meginni.)
10 dkg cukor (ezzel jó édes lesz, de lehet kevesebb, vagy el is hagyható)
+ ajánlat
5 dkg vágott dió (a klasszikus almás pite ízhez)
fahéj ( a télies hangulathoz)
nyáron bármilyen gyümölcs, ízlés szerint.
A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrom, a margarin ne legyen hűtőhideg, úgy könnyebb. Lágy, morzsálódó tésztát kapunk. Kettéosztjuk. Az alsó lapot nagyjából téglalapra formázom, és a tepsiben szoktam teljesen kinyújtani, egy egyenes pohárral. Ezzel eggyel kevesebb a hibalehetőség. Erre szórom a natúr reszelt almát, arra diót és a cukrot, ha akarom.
A felső lapot jól lisztezett deszkán kinyújtom, és rácsúsztatom a tetejére. (Az ikeás hajlékony műanyag vágólap nagyon megkönnyíti ezt a műveletet.) Ha véletlen elszakad, nyugodtan gyúrjuk újra. Tetejét villával megszurkálom, közepes hőfokon (kb 170-180 fok) sütöm, amíg színt kap a teteje (30-40perc). Amikor úgy néz ki, hogy túlsütöttük, még akkor is finom, csak jobban morzsálódik.
Többek tapasztalatát alátámasztva annyit tennék hozzá, hogy nyáron tényleg több almát is elbír a süti. Gondolom, a nyáriak nagyobb százaléka víz, ami eltávozik a reszeléskor.
VálaszTörlés