Szerző: FiloSzofi
Olcsó hústű nem formázható, mert ruganyos. Alkalmatlan:
Puha drótból ugyanez tökéletes. Ez működik:
A hurkos felével a leszakított szár helyén benyúlunk az eszközzel,
...és a magot kikanalazzuk
A gyümölcs alig roncsolódott:
Mehet a lepénybe:
Bónuszként felhívom a figyelmeteket erre a meggyes lepényre, amit Maimónitól tanultam, és előkelően meggyes clafoutis-nak hívják. A vajtól és sok jughurttól krémesebb mint a piskóta, de könnyebb mint egy tejespite.
Tuti tejespite receptet egyébként az Alapsütik sorozatban már olvashattatok. Most van szezonja, mert bogyós gyümölcsből az igazi.
Meggyes/cseresznyés clafoutis:
12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 egész tojás
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2,5 dl natúr joghurt (a képen egy doboz Cserpes joghurtból készült tészta van, az ilyen sűrű lesz, egyébként folyékonyabb szokott lenni a tészta)
1 citrom reszelt héja
magozott meggy/cseresznye
A piteformát vajazom, lisztezem.
A hozzávalókat összekeverem, a formába öntöm, majd rászórom a gyümölcsöt.
Kb 170 fokon 50 perc alatt sül meg.
Úgy rémlik, régen több családnak volt kiskertje, vagy ha megmaradtak is a kiskertek, lustábbak a családok. Vagy nem lustábbak a családok, csak kevesebb a szabadidejük. Vagy élesen csak a múltba látok, és nem veszem észre, mi zajlik körülöttem. Mindenesetre, a nagy ribizliszemező, meggymagozó délutánok nekem a múlt képei között fellelhetők. Középen a vájdling, körben a család, és sztahanovi magaslatokra törünk.
Egy ilyen régi magozós szeánszon az egyik unokatesó forradalmi újítással állt elő, mely újítás van vagy 20-25 éves: a legjobb meggymagozó. Persze cseresznyével is működik. Mint a modern császármetszés, olyan kis sebet ejt a gyümölcsön és a körmünk is tiszta marad. Ezen felül irtó gyors, és nem kerül semmibe. És olyan jófej vagyok, hogy meg is mutatom:
Kell hozzá, egy tisztességes fémből készült hústű, avagy darab drót, amit meghajlítunk úgy, hogy kis hurok maradjon a hajtásnál.
Olcsó hústű nem formázható, mert ruganyos. Alkalmatlan:
Puha drótból ugyanez tökéletes. Ez működik:
A hurkos felével a leszakított szár helyén benyúlunk az eszközzel,
A gyümölcs alig roncsolódott:
Mehet a lepénybe:
Tuti tejespite receptet egyébként az Alapsütik sorozatban már olvashattatok. Most van szezonja, mert bogyós gyümölcsből az igazi.
Meggyes/cseresznyés clafoutis:
12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 egész tojás
16 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2,5 dl natúr joghurt (a képen egy doboz Cserpes joghurtból készült tészta van, az ilyen sűrű lesz, egyébként folyékonyabb szokott lenni a tészta)
1 citrom reszelt héja
magozott meggy/cseresznye
A piteformát vajazom, lisztezem.
A hozzávalókat összekeverem, a formába öntöm, majd rászórom a gyümölcsöt.
Kb 170 fokon 50 perc alatt sül meg.
Azért ez nem olyan kicsit, mint kesztyűben kertészkedni? Nekem az ilyesmi nem megy...
VálaszTörlésSzerintem nem, én jobban élvezem így. Jó érzés. De lehet, neked kell a trancsírozás. Amúgy én is puszta kézzel szoktam a dolgoknak nekiesni.
VálaszTörlésJa, a képen azért ilyen műtétszerű, mert a másik kezemmel fotóztam. Nem volt könnyű.
VálaszTörlés