Oldalak

2013. április 13., szombat

Apollóni tészta dionüszoszi konyhán

Szerző: FiloSzofi

Nálunk mindig akkor születnek a legjobb dolgok a konyhában, amikor azon kívül minden szétesett. Így esett, hogy ismét újszülöttel a nyakamban, térdig játéksittben, papírhalmok és piszkosbögre-mozaik tetején kezdtem házi tésztát gyúrni. Szuper finom lett.



A fent leírt jelenség egyébként nyilván nem véletlen, sokkal inkább törvényszerű, avagy természetes. Ha túl nagy teret hódít el a káosz, ha nincs már hely és megzavar a dolgok áradata, akkor feltör a mértéket követelő alkotóerő. Nézzétek micsoda KOCKA-tésztát gyártottam! (Jó, jó, négyzetes.)



Sajnálom, hogy a kép csapnivaló, se a gép, se a fény nem volt megfelelő, de az talán látszik, hogy szép színes lett.
És nemcsak szép és tavaszias, de könnyű, diétás is ez a fogás, amennyiben nem eszünk belőle egy vödörrel.

Spenótos házi tészta tönkölylisztből

Házi tésztához abból az alapreceptből indulok ki, miszerint 10 dkg liszthez1 tojást adunk.
Itt a fagyasztott spenót nedvessége változtatott az arányon, a két tojás másfélszeres mennyiséget, kb 30 dkg lisztet vett fel.
 Hozzávalók:
kis pohár rostos spenótpüré
30 dkg tönkölybúza finomliszt (más liszttel is készítheted)
2 tojás
1 nagy gerezd fokhagyma

feltétnek:
2-3 szelet füstölt sonka
1 kápia paprika
Elkészítés:
  • A mirelit spenótot kiolvasztom, lecsöpögtetem, kinyomkodom. picit sózom, belekeverem a zúzott fokhagymát.(Ehhez a mennyiséghez nem kell egy egész csomag, én egy kockát forró késsel négyfelé szoktam szelni.)
  • A lisztből tojásból és a spenótból rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrok.
  • Pihentetem (vagy nem), majd jól lisztezett gyúródeszkán 1-2 mm vékonyra nyújtom.
  • Felkockázom. (Ehhez nem jön rosszul egy pizza-  vagy derelyevágó, nekem csak egy késem volt.)
 
 Kész!  Sós vízben megfőzöm és megeszem, vagy megszárítom, és elteszem.

Én kevés szőlőmagolajjal locsoltam.
Diétás a fogás, mert nehéz szósz nélkül is teljes, sőt nekem csak pirított paprikával ízlett leginkább, elég volt a fokhagymás zöldes íz mellé. A tönkölylisztnek pedig kicsi a szénhidrát tartalma.

A nyitóképen vékonyabbra, itt kicsit vastagabbra nyújtott tészta látható főzve, tálalva. A fiúknak a vastagabb ízlett jobban:

7 megjegyzés:

  1. Guszta! Jól mutatna egy mentás citromtorta mellett, amiről egy zöld malac marcipán néz le! A marcipánt viszem hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Vagyis kell még valaki, aki vállalja a mentás citromtortát!
    Hű, ma olyan diétás édességeket sütöttem!

    VálaszTörlés
  3. Én csak egy primitív rakott krumplit. Viszont Nagymaroson jártam az Édeske Cukrászdában. Végre egy igazi tavaszi nap volt, kiülős helyen!

    VálaszTörlés
  4. Ez guszta!
    A tönkölylisztnek nem kicsi, sőt, nagyjából ugyanakkora a szénhidráttartalma mint a fehérlisztnek.
    A különbség a ch felszívódási idejében van, ezért egészségesebb a lassabban felszívódó tönkölyliszt...
    (amiből van többféle, a bio, teljeskiőrlésűt érdemes a leginkább választani, aki nem fél az aflatoxintól. :) )

    VálaszTörlés
  5. Köszi a pontosítást! Most már én is jobban utánanézek, hogy is van ez pontosan az egyszeri tönköllyel és a szénhidráttal.
    Teljeskiörlésűt nem mertem elsőre használni házi tésztához. Te próbáltad, hogy viselkedik?

    VálaszTörlés
  6. Házitésztához nem, sós süteményhez szoktam:
    Keverem fehérliszttel, kb. 1/3-a fehér, a többi ilyen-olyan tk. liszt. A fenti receptedet el fogom készíteni ilyen arányokkal, biztosan finom lesz.
    Az alacsonyabb glikémiás index előnye, hogy lassabban adagolva emeli a vércukorszintet, hosszabban adja az energiát, ezért tovább maradunk jóllakottak. Nem dobja meg hirtelen sem a vércukorszintet, sem az inzulintermelést, és nyugodt a lelkünk is, hogy egészségesebbet ettünk. :)
    Ha kipróbálod a tk. lisztes házitésztát, megírod majd?

    VálaszTörlés
  7. Aha, megírom majd. Én sokszor keverem a liszteket, akár édesen is. Pl a stíriai metélt tk zabpehelylliszttel jobb lett, mint az eredeti.

    VálaszTörlés