Oldalak

2013. március 9., szombat

Tiszta vizet a konyhába - krumplipüré

Szerző: FiloSzofi

Lehet, hogy banális a krumplipürének szentelni egy bejegyzést, de pürék készülnek porból! nekem több év után jutott először utánagondolni, miért is nem lesz mindig pont olyan, amilyennek időnként megkívánom: gyomorsimogató, nyugtató, egynemű, krémes, de nem vizes, könnyű köret.

Nem akarom feltupírozni a dolgot, de valóban van néhány forsza a dolognak, amit alkalmazva végre mindig azt kapom, amit szeretnék.

Azt már tudom egy ideje, hogy püréhez a magas keményítőtartalmú sárgahéjas krumplit kell keresni. (A végén azért említek egy ellenpéldát a gasztroguruktól.)
Az összes szabály egyébként a keményítő körül forog.Végig azt próbáljuk elérni, hogy a ne csapódjon ki.
Ennek érdekében:

 - A hámozott, kockázott burgonyát hideg vízben tesszük fel főni. Kevés sóval. A kellemes sós ízt már püré állapotban állítjuk be ízlés szerint.

- Forrás után kis lángon főzzük puhára, de nem addig, hogy szétessen. (15-20 perc)

- Ha villapróbára hasad, vagyis kész, leöntjük a vizet, és öt percre még fedő alatt tartjuk.


- Valamilyen kézi eszközzel összetörjük. Állítólag kerülni kell a gépi mixert, mert ragacsossá válik. Szintén a keményítő az, ami nem bírja a robotot.

(Persze, rendes háztartásban van krumplinyomó. Nektek van krumplinyomótok? Én a nagymamámtól kaptam, mert magamtól éppen sosem jutott eszembe, hogy "ma megyek, és veszek egy krumplinyomót".  Ha rákerestek, a képtalálatok között sok izgalmas forma található, nekem ilyen egyszerű van, csak nem márkás.)



- Ezután krémesítjük meleg tejjel és vajjal. Mindkettő legalább langyos legyen, megint csak azért, hogy a keményítő ne kapjon sokkot.
Fél kg krumplihoz elég 5dkg vaj, és 4-5 evőkanál tej, de ez ízlés dolga. Ha  a krumplinak jó lett az állaga, szerintem nem szükséges nehéz, vajas köretet csinálni belőle, és a túláztatástól sem lesz finomabb.

- A végén sózzuk.

Krumplitípusok, felhasználás szerint:

Az átlag magyar boltban vörös és sárgás héjú krumplit találunk, amiből a sárga a szétfövő lisztesebb, a vörös feszesre fövő, salátának is való.
Létezik még egy felhasználás szerinti egyszerű, hármas  (A, B, C) besorolás, amit elvileg megtalálhatnánk a csomagoláson.
A - Salátának való, nem szétfővő, magas víztartalmú, finoman szemcsézett. Apróbb szemű, vagy kifli alakú.
B - Szintén főznivaló, de szemcsésebb, kevésbé feszes. Nagyobb szemű, általában vörös héjú.
C - Sütnivaló krumplik. Magas szárazanyag-tartalmú, szemcsés. Olajban sütésre, krumplis tésztának és pürének való. Leggyakrabban a sárgahéjú fajtákkal találkozunk.

A kivétel:
Persze, hogy volt olyan menő szakács, aki a pürét azért is vörös krumpliból készítette, és Robuchon-püré néven híressé is tette. Legalábbis bizonyos körökben. Ez mindenben az ellenkezője az általam propagáltnak: A krumpli mennyiségéhez legalább fele annyi vajat teszünk, és kevés forró tejet, majd másodszor is átpasszírozzuk.
Émelyítően tömény lehet, de gondolom csak egy habcsóknyit tesznek belőle a tányérra.

No és a hagymás tört krumplival hogy álltok? Az is végtelenül egyszerű, finom és elkészítését tekintve megosztó étel, kőkemény hagyományokkal. Beszéljünk róla? 


források:
Tuti tippek: krumplipüré
Salamon Csaba: A névtelen hős. in: Magyar Konyha 36. évfolyam 1-2. szám
Bittera Dóra - Molnár B. Tamás: Az életet adó krumpli. in: Magyar Konyha 36. évfolyam 1-2. szám

9 megjegyzés:

  1. Én nem tudom hogyan csinálja, de a Lotte püréje nagyon fincsi!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, sokmindenen keresztülmentem már Lottéval, de nem tudom, milyen a krumplipüréje.
    Talán, ha elárulná?

    VálaszTörlés
  3. Hű, és ez a megjegyzés nem is a férjemtől való:) Meg vagyok hatva, még sosem dicsérték a pürémet...
    Egyébként mostanság teszek hozzá egy pici tejfölt, ami kicsit lazít az állagon. Krumplinyomóból ugyanolyanom van, mint Szofinak, a klasszik verzió, márkátlan, de teljesen jól használható. Én egyébként a bátyám krumplipüréjét szeretem legjobban, meg egy távoli, egri rokonomét.

    VálaszTörlés
  4. nálunk egy ideje a sárgarépás verzió megy. persze úgy háromnegyed krumpli, egynegyed répa, úgy értem, hogy azért ne egy echte bébiétel legyen belőle. a répát kicsit darabosra törd, hogy csak olyan kis szigetkék legyenek benne. mmmmm. Viczkiék szokása,m állítólag szegedi cucc, ott így szokás. Nálunk, anyu verziója vajas-tejes. az a legjobb, én is azt szoktam.eddig még nem panaszkodtak. nem terhes napokon egy kis reszelt szerecsendiót bele még.

    VálaszTörlés
  5. nekem egy 1948-as krumplinyomóm van egyébként, azért tudom pontosan, mert a nagymamáméknak akkor volt az esküvőjük, és nászajándékba kapta a mama. hát igen, akkor azért nagy kincsnek szémított, ulletve ma is annak számít szerintem, mindig mikor töröm vele a krumplit, eszembe jut, hogy egyrészt akkoriban hogy örültek neki, most meg ki venne esküvőre krumplinyomót? meg hogy vajon hány krumplipüré készült már vele, ki tudja..

    VálaszTörlés
  6. Ez milyen szép! Nálunk még a nagymamámnál van a saját, valószínűleg hasonló krumplinyomója. Azt nem tudom, fűződik-e hozzá valami jeles alkalom, majd megkérdezem, tk ő honnan kapta.
    Arra a formára gondolsz, amilyen a fokhagymanyomó, csak nagyban?

    VálaszTörlés
  7. neem, olyanforma Anyunak van. az amúgy is szerintem olyan hetvenes évekbeli. mint a gurigás sajtreszelő. amit én örököltem, az nagyon fapados, olyasmi, mint amit a képen mutatsz, de valami másmilyen fémből van, fanyelű, kék fedőfestékkel, ami már lekopott a közepén, a lenti része meg tkp. egy vastag ilyen fémhullám, ilyen kleslkeny szinuszokkal. kábé mint ez: https://www.google.hu/search?q=krumplinyom%C3%B3&hl=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0Lk8UZGcCNDUsgbGsoDIBw&ved=0CDAQsAQ&biw=1366&bih=643#imgrc=0N4cnmRkVT38GM%3A%3BSkuDRQzkQomGYM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg01.aprod.hu%252Fimages_aprodhu%252F17183611_1_644x461_fem-krumplinyomo-fa-nyellel-xvii-kerulet.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Faprod.hu%252Fhirdetes%252Ffem-krumplinyomo-fa-nyellel-IDRvNL.html%3B346%3B461
    csak hosszabb a nyele és nagyobb a feje, több hullámzással, így aztán könnyedén lehet vele tördelni.

    VálaszTörlés
  8. Bocsánat, véletlenül kitöröltem a kommented egy spammel együtt, szóval hogy nem olyan, hanem egy fém hullámos, azt is tudom, milyen!

    De olyan összenyomós is van régebbi, nem csak a hetvenes évekből, és nem csak fémből, hanem még fából is. Persze, az már népművészeti emlék kategória.

    VálaszTörlés
  9. Á, visszaszereztem! Mármint a kommented!

    VálaszTörlés