Szerző: Lotte
Itt a december (állítólag a hó is közeleg), s holnap az első adventi gyertyagyújtással végképp elindul az év legtitokzatosabb időszaka. Ha valaki már a hétvégén szeretne készülődni az ünnepre, s szívesen nekiveselkedne, íme egy kipróbált mézeskalács recept, a mézeskalács falujáról nevezetes Sződligetről:
Hozzávalók: 25 dkg méz, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1
egész tojás, 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézes fűszer.
Elkészítése: a mézet, cukrot, vajat langyosan összekeverjük, majd
hozzáadjuk a tojásokat és a száraz összetevőket. A tésztát (figyelem, a massza
ragadós) fóliába helyezzük és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
Felhasználás előtt kb. egy órával vegyük ki a hűtőből. A tésztából formákat vágunk ki és 150-200 fokon alul-felül sütéssel 5 perc alatt finomra sütjük.
Díszítő cukormáz: 1 tojásfehérje, 20-24 dkg porcukor. A tojásfehérjét
kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot és habverővel simára,
keményre kikeverjük. Nyomózacskóba tesszük, hogy ne bőrösödjön.
Hűtőszekrényben három napig tárolhatjuk.
Mielőtt nekikezdenétek, ne felejtsetek el egy kis forralt borral erőt meríteni a sütéshez!
De szép!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKöszi Lotte a receptet. Tutira sikerült.
VálaszTörlésPuszi : Ani