Szerző: FiloSzofi
Egyszerűségét tekintve van A, B, C és D fokozat:
D - ez a prémium változat. ( Gyümölcs nélkül is megállja a helyét) Dupla adaggal dolgozunk, 26-28 cm-es tortaformába. A folyékony masszába egy kisebb (asszem 25 dkg-os) doboz mascarponét keverünk. A lisztet nem duplázzuk, elég úgy másfélszeres mennyiség, és a tejből is lehet kevesebb. (De úgy is csináltam, hogy simán dupláztam mindent, és plusz egy doboz mascarponét tettem bele, úgy is jó.) Ha egészben hagyott babapiskótával csináljuk, ügyeljünk rá, hogy a piskóták ne maradjanak szárazak.
Talapzat
10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
3-5 dkg vaj
Krém
3 tojás
8 dkg cukor
vanília (rúd/aroma/ vaníliás cukor, ami van)
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
3 marék gyümölcs. Igazán a piros gyümölcsök valók hozzá.
A gyümölcs kivételével a krém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Géppel nem gond a csomómentesség, a sorrend sem igazán számít.
Sütés: kb. 30 perc 180 fokon. A fél óra elég pontosan be szokott jönni az én régi gázsütőmben. Picit megmozgatjuk, és már nem remeg a közepe, akkor jó.
Érdemes sütőpapírral bélelni a formát vagy tepsit. Kapcsos tortaformát mindenképp, az enyém például ereszt egy kicsit, úgyhogy teljesen bélelem.
Ígéretem szerint itt a süteménykollekciónk következő darabja, a tejespite.
Aki nem olvasta az előzményeket, annak elmondom, hogy Alapsütik címen azokat a recepteket fogom bemutatni, amelyek a hat éve működő háztartásunkban számtalan vendégség és házi nassolás után bekerültek az alapkészletbe. Gyorsan, biztonságosan elkészíthetők, és nagyon finomak. A biztonságos itt azt jelenti, hogy nem nagyon lehet elrontani, nincsenek olyan fordulópontok, mint a "verjük habosra, de nem fehéredésig a tojássárgáját", meg "hevítsük, de vigyázzunk, ne forrjon" jellegű instrukciók, tehát kialvatlanul, szétesetten, bábozás és leckekikérdezés közben is el lehet készíteni.
A tejespite igazi veterán darab nálunk, mindenki kedvence, nem a fotó kedvéért tolakodott a sorba (mint a kuglóf). Gyümölcsös, tavaszi-nyári édesség, a legjobb egészen kihűtve. Ezt vegyük számításba, amikor gyorsan össze akarunk dobni valamit a családnak.
A - mindenféle tészta nélkül sütjük csak a tejes keveréket gyümölcsökkel
B - sütőformába lerakjuk a babapiskótákat, rászórjuk a gyümölcsöt, arra öntjük a tejes keveréket. A piskóták feljönnek a tetejére, nagyon guszta lesz, mikor kisül.(nálunk így készül leggyakrabban)
C - a piskótát vagy zabkekszet morzsásítjuk (reszelő, késes aprító, vagy ami van), 3-5 dkg vajjal összekeverjük. Sütőforma aljára lapítjuk, és elősütjük kb 10 percig. Ezután öntjük rá a folyékony részt és dobáljuk bele a gyümölcsöket. A képen az így készült változat látható.
Talapzat
10 dkg babapiskóta vagy zabkeksz
3-5 dkg vaj
Krém
3 tojás
8 dkg cukor
vanília (rúd/aroma/ vaníliás cukor, ami van)
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
3 marék gyümölcs. Igazán a piros gyümölcsök valók hozzá.
A gyümölcs kivételével a krém hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Géppel nem gond a csomómentesség, a sorrend sem igazán számít.
Sütés: kb. 30 perc 180 fokon. A fél óra elég pontosan be szokott jönni az én régi gázsütőmben. Picit megmozgatjuk, és már nem remeg a közepe, akkor jó.
Érdemes sütőpapírral bélelni a formát vagy tepsit. Kapcsos tortaformát mindenképp, az enyém például ereszt egy kicsit, úgyhogy teljesen bélelem.
óóóó, ez brutálisan jól néz ki. (pokolba a rohadt fogyókúrámmal éppmost, amikor érik a meggyfa...)
VálaszTörlésmegcsinálom holnap, és egy szeletke erejéig juszt is elcsábulok....
és KÖSZI!
Nem szeretnék nagyon kezdőnek tűnni, de ha már felmerült: nekem még soha nem sikerült fehéredésig kavarnom a tojássárgáját. Habosra még csak-csak. Miért lehet ez?
VálaszTörlésRéka
Cucka, nincs is benne sok cukor, igazán diétás süti!
VálaszTörlésA meggyfa meg király, remélem, még nem lombozott úgy le, mint a borsó.
Ti hogyan magoztok, van egy tuti magozó technikám, ha érdekel.
Ha megcsinálod, tényleg várd meg, míg rendesen kihűl! Remélem, ízleni fog!
Réka, én sem vagyok profi, de azt hiszem, egyszerűen csak sokáig kell keverni. Nekem már sikerült géppel, cukor is volt benne, egy elég kényes sütinél, ott viszont pont ez volt a baj.
VálaszTörlés