Oldalak

2012. május 27., vasárnap

E/dzsem és szörp

Szerző:  Lotte

A bodzaszörpkészítés melléktermékeként keletkezett kilónyi ázott, édes citromkarika- és bodzavirág maradvány adta az ihletet, hogy felhasználva a még értékes hulladékot, másik tavasz-búcsúztató kedvencemből, az eperből is zárjak üvegbe. Mégpedig bodzás eperdzsem formájában. 

Miután a közeli zöldségesnél a magyar eper ára épp tolerálható szintet ért el (540 Ft/kg), nekifogtam a további bodzás mutációnak.

Ennyi négy kiló eper



Hozzávalók, 5 kis üveghez: 4 kg apró szemű eper; 1,5 kg cukor, a szörpkészítés melléktermékeként leszűrt maradék (citrom-bodzavirág), 1 liter víz, csipetnyi nátrium-benzoát (ha nem csináltál szörpöt, két citromot lehet belekarikázni/csavarni)

A nagy találkozás küszöbén
Magyar eper
Mielőtt beszereztem volna az epret, 1 liter vízzel leforráztam az édes szörphulladékot, ami egy éjszakát a hűtőben pihent, hogy a víz jól átvehesse minden zamatát. Ezután a megvásárolt apró szemű, magyar epret (többek között onnan is tudhatjuk, hogy valóban hazai föld gyümölcse, hogy nem olyan szabályosak a szemek, mint délszaki rokonaié) alaposan megmostam.

Hidegvizes zuhany

Ne sajnáljuk háromszor, négyszer is átmosni bő vízzel, a fogak alatt ropogó föld és homok az eper élvezeti értékét totálisan elrontja!
Ezután jött a csumázás (sose gondoltam, hogy valaha leírom ezt a hülye szót!), egyet a szájba, egyet a tálba ritmusban.
A cukorral csínján bántam, a receptek szerint javasolt kilónkénti 40 deka helyett kevesebbet adagoltam, mert reggel ráálltam a mérlegre,és hát...
Cukros hempergőzés


A hűtőből elővett, és leszűrt bodzás lével aztán nekiláttam a dzsemfőzésnek. Miután az eper eleve sok levet ereszt, ráadásul kapott még a nyakába másfél liter bodzalevet, az első 5 perc rotyogtatás után leszűrtem a sűrűjét, s további 20 perc kotyvasztással mehetett is üvegekbe a jó, darabos eperdzsem. 
(Ha valaki nem szereti a dzsemet, kevergesse tovább lekvárrá. Aki pedig nem bírja az eperben lévő apró magvacskákat sem, hagyja az egészet!)


A maradék, több mint két liternyi epres lé szörppé avanzsált, s szintén üvegekben végezte. A mai ebédhez a család absztinens tagjai már ezt itták. (Én nem tartozom közéjük.)
 Állítólag finom.




Út az üvegekbe

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!
    Csak azt áruld el, hogy nem rohadt el a bodzavirágod ennyi idő alatt? Az enyémeknek már két nap pancsi is csúnyán betett.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, mi okozhatta, nem lenne szabad ennyi idő alatt romlani, talán beleesett valami, mondjuk egy morzsa, ami erjedésnek indult. Mindenesetre bazi idegesítő lehetett, ha ment a lefolyóba.(Egy üveget félreteszek neked vigaszul.)

    VálaszTörlés
  3. Jajdejó, köszönöm!:)))A gyerekek nagyon szomorúak voltak, hogy anyjuk már megint bénázott a konyhában!
    Kárpótlásul ma csináltam nekik eperturmixot. Szegények kajailag nincsenek elkényeztetve és olyan, de olyan boldogok voltak...

    VálaszTörlés
  4. Nálunk ma anyukám túrós pitéje tarolt. A gyerekeknél is, nálunk is. Hiába nyomtam (életemben először) 10 km-t a futópadon, megettünk egy tepsi még meleg sütit egy ültő helyünkben. (Pörögtek a kalóriamutatók a fejemben, de még így is iszonyú jól esett.)

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok mindkét teljesítményhez!
    Ha megyek hozzátok a bodzaszörpért, kipróbálom a futópadot is, nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen azon kalóriát égetni. S ha már úgyis arra járok, anyukád túrós pitéjét is megkóstolnám...

    VálaszTörlés
  6. Nincs menetszél, ami legalább hűtene egy kicsit.

    VálaszTörlés